İrmikli Şekerpare

İrmikli şekerpare; geleneksel ve klasikleşmiş bir hal alan tatlı çeşitlerinden sıkılanlar için denemeye uygun harika bir tariftir. Bilinen şekerpare tarifine irmik eklenerek ve birtakım özgün işlemler yapılarak elde edilen irmikli şekerpare; özellikle misafirlere özel bir tat ikram etmek için en uygun tercihlerden biridir. Tarifin hazırlanmasında da hiçbir zorluk yoktur.
En azından harç hazırlamayı bilen bir kişi; irmikli şekerpare tarifini da rahatlıkla hazırlayacaktır. Yine de ilk defa deneyeceklere bir rehberlik olması adına; yazının devamında gerekli malzemeler listesi ve adım adım irmikli şekerpare tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin:

İrmikli şekerpare için gerekli malzemeler

  • 1 paket margarin
  • 2 yumurta
  • 4-5 yemek kaşığı irmik
  • 3,5-4 su bardağı un
  • Hindistan cevizi
  • Yarım limon
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1-1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 4-5 su bardağı toz şeker
  • En az 6 su bardağı su

İrmikli şekerpare tarifi nasıl yapılır?

  • Gereken malzemeler temin edildikten sonra irmikli şekerpare tarifin başlanabilir. Çoğu tatlı tarifinde olduğu gibi irmikli şekerparede de ilk olarak bir harç hazırlanacak, daha sonra bu harç fırında kızartılacak ve üzerine şerbet dökülecektir. Fakat bu basit adımların detayına inmek tarifi güzelce incelemek faydalı olacaktır.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin irmikli şekerpare için uygun hale getirilmesi gereklidir.
    Neyse ki malzemeler üzerinde yapılması gereken bir kesme, dilimleme, vs. İşlem yoktur. Fakat; toz şeker, su ve limonun hepsi şerbet hazırlamak için kullanılacağından, bu malzemeler ayrı bir grup olarak ayrılabilir. Onun dışındaki malzemeler de irmikli şekerparenin harcı için kullanılacaktır. Ayrıca; irmikli şekerpare harcı hazırlamak için derince bir kabın, irmikli şekerpareleri pişirmek üzere bir fırın tepsisi ve bir fırının ve şerbeti kaynatmak üzere bir tencerenin şimdiden hazır edilmesi de kolaylık sağlayacaktır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra irmikli şekerpare tarifinin ilk adımı uygulanır. İlk adımda; irmikli şekerpare harcı hazırlanacaktır. Bunun için; önceden ayarlanmış olan kaba 1 paket margarin ve 2 adet yumurta konur ve karıştırma işlemine başlanır. Burada; tüm malzemeler aynı anda eklenip de karıştırma işlemi de yapılabilir fakat pek tavsiye edilmez. Çünkü; malzemelerin tek tek eklenmesi ve her ekleme arasında güzelce karıştırılması sayesinde; irmikli şekerparenin tadı daha yoğun ve daha güzel olacaktır. Yumurta ve margarine; margarin kısmen sıvılaşıncaya kadar karıştırıldıktan sonra un da ilave edilir. Un miktarının aralıklı olarak verilmesinin sebebi, gereken miktarın zaman zaman değişebilmesidir. Fakat 4 su bardağının tam olarak kullanılması genelde en ideal seçenektir. Un da eklenerek yeterince karıştırıldıktan sonra irmik de eklenir ve karıştırma işlemine devam edilir. İrmik ve un; irmikli şekerparenin kıvamı açısından son derece önemli malzemelerdir. Bu yüzden yeterince karışmaları ve homojen bir hal almaları çok önemlidir. Bu kural doğrultusunda yeterince karıştırma yapıldıktan sonra; pudra şekeri de aynı kaba eklenir ve bir süre daha karıştırma yapılır. Pudra şekeri; irmikli şekerpareyi tatlı yapan malzemedir. Bu yüzden mümkün olduğunca dengeli dağıtılmalı ve güzelce karıştırılmalıdır. Son olarak kabartma tozu da eklendikten sonra irmikli şekerpare harcı güzelce karıştırılır ve bu adım tamamlanmış olur.
  • İrmikli şekerpare tarifinin bu adımında; kaptaki harçtan parçalara koparılacak ve fırında pişirmeye uygun büyüklükte irmikli şekerpareler elde edilecektir. Buna göre; ilk adımda hazırlanmış olan harçtan, avuç içinin yarısını geçmeyecek büyüklükte irmikli şekerpareler koparılır ve iki el arasında güzelce yuvarlanarak top şekli verilir. Diğer yandan; kullanılacak olan fırın tepsisi de yağlanmalıdır. Çünkü; irmikli şekerpareler bu tepsiye dizilecektir. Kaptaki harç bitene kadar irmikli şekerpareler koparılır ve fırın tepsisine dizilir. Tepsideki irmikli şekerpareler hemen ardından fırına konur ve pişmeye bırakılır.
  • İrmikli şekerpareler fırındayken şerbet hazırlama işlemine de başlanabilir. Hazırlık kısmında temin edilen tencereye 6 su bardağı su, 4-5 su bardağı toz şeker ve yarım limon suyu konur. Ocakta kaynatılmaya başlanır. Eğer irmikli şekerpare şerbetinin gereğinden tatlı ve yoğun olma ihtimali varsa; biraz daha su eklenerek şerbet seyreltilebilir. Tenceredeki karışım fokurdamaya başlayınca şerbet hazırlanmış demektir. Fakat; bu sıcak şerbetin, irmikli şekerpare soğuduktan sonra dökülmesi gerektiği için, kaynatma işleminin yavaş yapılması tavsiye edilir. Çünkü; irmikli şekerpareler fırından çıkarılınca bir süre de soğumaları için beklenmelidir.
  • İrmikli şekerpare fırından alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra; şerbeti sıcak bir durumdayken üzerine dökülür. Sonrasında da tabaklara konarak servis edilir.
  • İrmikli şekerpare tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
20.01.2024 02:26:35
İrmikli Şekerpare ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İrmikli Şekerpare Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İrmikli Şekerpare"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Pasta

İrmikli pasta alternatif pasta çeşitlerinden biri olarak damak zevkinize mükemmel uyum sağlayabilecek bir pasta türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağızd...
Devamını Oku

Kolay İrmik Helvası

Kolay İrmik Helvası evde hazırlayabileceğiniz en kolay tatlılar arasında yer aldığında acil tatlı yapmanız gerektiğinde ya da aniden gelen misafirlerinize ta...
Devamını Oku

Krem Şantili İrmik Tatlısı

Krem Şantili İrmik Tatlısı, çarçabuk hazırlanabilen ve harika bir lezzete sahip olan krem şantili irmik tatlısı mutfakların sevilerek tüketilen tatlılar...
Devamını Oku

İrmikli Muhallebi

İrmikli muhallebi; herkesçe bilinen geleneksel muhallebi tarifine birkaç yeni aroma eklenerek elde edilen, özellikle misafirlere değişik bir ikramda bulunmak a...
Devamını Oku

Dondurmalı İrmik Helvası

Dondurmalı irmik helvası hem leziz hem de oldukça şık bir tarfidir. Eğer dondurmayı çok seviyorsanız dondurmalı irmik helvası da favorileriniz arasına e...
Devamını Oku

İrmik Helvası Sütsüz

İrmik helvası sütsüz, olduğunda da özellikle balık sofralarından sonra tatlı yerine yenilebilir. Protein bakımından zengin olan irmik, aynı zamanda enerji depo...
Devamını Oku

İrmik Pastası

İrmik pastası; birçok kişi tarafından bilinen, özellikle ev hanımlarının misafirlere ikram etmek üzere sık sık tercih ettiği tatlı çeşitlerinden biridir. Temel...
Devamını Oku

İrmik Helvası Nasıl Yapılır

İrmik Helvası Nasıl Yapılır, günümüzde yapılması çok basit tatlılar arasında yer alan irmik helvası yapımının değişik birçok çeşidi vardır. Bunlar arası...
Devamını Oku

İrmik Mantolu Tatlı

İrmik mantolu tatlı, şerbetli tatlılar arasında en hafif olanı diyebiliriz. Tatlının üzerinde bulunan irmikler tatlıya ayrı bir lezzet verirken bir yandan da...
Devamını Oku

Fıstıklı İrmik Helvası

İrmik Helvası deyince akla o dilde çok hoş bir tat bırakan yapılışı yönünden pratik olmasıyla çok ilgi gören ve cenaze yemeği gibi günlerde tercih edilmesi i...
Devamını Oku

İrmikli Tavuk Göğsü

İrmikli Tavuk Göğsü evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz sütlü tatlılar arasında yer almaktadır. Un yerine irmik kullanarak hazırlayacağınız bu tatlı hafif o...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı İrmik Tatlısı, görselliği harika olan bir tatlıdır. Beş çaylarının menü listesinde yer alan bu tatlıyı çocuklarda büyük bir keyifle tüketiyor. Süt...
Devamını Oku

Yer Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi

Yer fıstıklı irmik helvası, özellikle canınız tatlı bir şeyler istediğinde rahatlıkla yapıp tüketebileceğiniz bir tarif. Aynı zamanda sıcak yaz günlerinde do...
Devamını Oku

İrmik Helvası Tarifi

İrmik helvası tarifi, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tatlı türüdür. İrmik ve şekerin buluşması, büyüklerimizden bizlere kadar gelmiş sevilen bir tatlıd...
Devamını Oku

İrmik

İrmik, kelime olarak esasen buğday irmiğini işaret etse de mısır ve pirinç gibi tahılların ezilmesiyle elde edilen gıdalar için de mısır irmiği, pirinç irmiğ...
Devamını Oku

Yoğurtlu İrmik Tatlısı

Yoğurtlu irmik tatlısı; diğer klasik tatlı çeşitleri arasında pek fazla bilinen bir çeşit değildir. Fakat çok bilinmemesi kesinlikle tarifin zor olması, pahalı...
Devamını Oku

İrmik Nedir

İrmik Nedir, İrmik buğdaydan üretilen besleyici bir gıdadır. Her ne kadar buğday kilo yaptığı için diyet listelerinden çıkarılıyorsa da bir şekilde yeniden s...
Devamını Oku

Cevizli İrmik Helvası

Cevizli irmik helvası; birçok tatlıda aroma olarak kullanılan ceviz ile tipik irmik helvasını birleştiren son derece özgün ve lezzetli bir tattır. Tarifin özgü...
Devamını Oku

Pudingli İrmik Tatlısı

Pudingli irmik tatlısı; özellikle misafirlere ikram etmek üzere ev hanımları tarafından sık sık tercih edilen, hazırlaması son derece basit ve bir o kadar da l...
Devamını Oku

İrmikli Revani

İrmikli revani, içerisine irmik, yumurta, sıvı yağ ve yoğurt koyularak hamur hazırlanıp piştikten sonra da şerbet dökülerek yapılan tatlı türüdür. Revani çok lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Pasta
Kolay İrmik Helvası
Krem Şantili İrmik Tatlısı
İrmikli Muhallebi
Dondurmalı İrmik Helvası
Son Forum Konuları
İrmik Helvasının Tane Tane Olması İçin
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024