İrmikli Muhallebi
İrmikli muhallebi; herkesçe bilinen geleneksel muhallebi tarifine birkaç yeni aroma eklenerek elde edilen, özellikle misafirlere değişik bir ikramda bulunmak adına mutlaka tercih edilmesi gereken, lezzetli ve basit bir tariftir. İrmikli muhallebinin temel kısmını; adından anlaşılacağı üzere irmik oluşturur. Bunun yanı sıra; bisküvi, puding, vs.
Malzemeler de irmikli muhallebi tarifinde kullanılır. Bütün bu farlı malzemelere rağmen; tarifin hazırlanışında hiç zorluk yoktur. Yani, mutfak konusunda çok tecrübesi olanların bile rahatça üstesinden gelebileceği bir tariftir. Yazının devamında da bir rehber niteliğinde olması açısından; gerekli malzemeler listesi ve adım adım irmikli muhallebi tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin:
İrmikli muhallebi için gerekli malzemeler- 2 çay bardağı irmik
- 2 çay bardağı şeker
- 1,5 litre süt (Bir kısmı puding için kullanılacaktır)
- 40-70 gram tereyağı
- 1 adet yumurta
- 1 paket kakaolu puding
- Üzeri için kuruyemiş, Hindistan cevizi, vs. İsteğe bağlı sos
- 1 paket petit-beure bisküvi
NOT: Yukarıdaki malzeme miktarları; 3-5 kişilik standart servis içindir. Farklı sayıda servis yapacak olanların, malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
İrmikli muhallebi tarifi nasıl yapılır?- Malzemeler temin edildikten sonra irmikli muhallebi tarifine başlanabilir. Fakat ilk olarak bazı ön hazırlıklar yapılmalı ve malzemeler irmikli muhallebi tarifi için uygun bir hale getirilmelidir.
Neyse ki irmikli muhallebi tarifinde diğer tariflerde olduğu gibi herhangi bir kesme, dilimleme, vs. İşleme gerek yoktur. Sadece; irmikli muhallebiyi kaynatmak üzere bir tencere ve irmikli muhallebinin son halinin verilmesi için bir borcam yeterli olacaktır. Diğer malzemeler zaten olduğu gibi kullanılacaktır.
- Yukarıda söylenen ufak hazırlıklar yapıldıktan sonra irmikli muhallebi yapmak üzere işe koyulur. İlk olarak; 1 litre süt, irmikli muhallebi hazırlamak üzere ayarlanan tencereye dökülür. Ardından 2 çay bardağı şeker de bu tencereye boca edilir ve kısık ateşte ocakta ısıtılmaya başlanır. İrmikli muhallebinin hazırlandığı bu aşamada sürekli olarak bir kaşık, vs. Yardımıyla karıştırma işlemi yapılmalıdır ki malzemeler iyice birbiriyle özleşsin, irmikli muhallebinin tadı daha yoğun olsun.
- Sıcaklığın da etkisiyle şeker, sütün içinde iyice çözündükten sonra 2 çay bardağı irmik de aynı tencereye boca edilir ve karıştırma işlemine devam edilir. İrmik için de 2-3 dakika kadar yeterince beklendikten sonra; bir adet yumurta da kırılır ve tencerenin içine dökülür. Böylece; irmikli muhallebinin temel kısmı için gereken tüm malzemeler karıştırılmış olur. Şimdi; tenceredeki bu malzemelerin ocakta pişerken bir taraftan da karıştırılması ve katılaşıncaya kadar homojen bir hal almalarının sağlanması gereklidir.
- İrmikli muhallebide katılaşma belirtileri başlar başlamaz, tereyağı da tencerenin içine atılır ve aynı karıştırma işlemine devam edilir. Karıştırmanın ve ocağın ısısının etkisiyle tereyağı eriyecek; iyice irmikli muhallebiye karışacaktır. Tereyağı eriyip irmikli muhallebi için istenen kıvam elde edilince; irmikli muhallebi ocaktan alınır ve tarifin bir sonraki aşamasına geçilir.
- Bu aşamada; irmikli muhallebinin temel kısmı; diğer malzemelerle karıştırılacaktır. Öncelikle; tenceredeki irmikli muhallebinin yarısı, önceden ayarlanan borcama dökülür ve bir kaşık, bıçak, vs. Gereç ile üst yüzeyi güzelce düzleştirilir. İrmikli muhallebi iyice düzleştirildikten ve yüksekliği her yerde eşit olacak şekilde borcama döküldükten sonra; bisküviler de bu irmikli muhallebinin üzerine dizilir. Bisküviler bitişik olarak dizilmeli aralarında boşluk olmamalıdır. Aksi halde; servis sırasında irmikli muhallebiyi dilimlemek kolay olmayacaktır.
- Bisküviler de muntazam bir şekilde dizildikten sonra; irmikli muhallebinin kalan kısmı da bu bisküvilerin üzerine dizilir ve tıpkı önceki adımda olduğu gibi üzeri bir güzel düzleştirilir. Böylece; irmikli muhallebinin temel kısmı tamamlanmış olur. Geriye sadece birkaç basit adım kalmıştır.
- Kalan basit adımlardan biri; irmikli muhallebinin puding sosunun hazırlanmasıdır. Bunun için; hazır puding paketinde yazan talimatlara uyarak puding sosu hazırlanır. Hazırlandıktan sonra; sıcak bir şekilde, hiç bekletmeden irmikli muhallebinin üzerine dökülür ve aynı şekilde üzeri düzleştirilir.
- Son olarak; irmikli muhallebi üzerine eklenmek istenen diğer kuruyemiş, Hindistan cevizi, vs. Soslar da serpilir (Fındık, badem, fıstık gibi sosların ezilmesi ve ufalanması gereklidir) ve irmikli muhallebi buzdolabında birkaç saat dinlenmeye bırakılır.
- Buzdolabında dinlendikten sonra irmikli muhallebi dilimlenerek tabaklara konur ve servis edilir.
- İrmikli muhallebi tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 13:53:29
İrmikli Muhallebi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|