İrmikli lokum; kendine ev yapımı lokum yapmak isteyenler için ideal bir tatlıdır. Aynı zamanda misafirlere ikram etmek üzere, gidilen yerde hediye ikram bulundurmak üzere, vs. Birçok amaçla da başvurulabilecek bir tariftir. Tatlı tarifleri arasında pek adı geçmese de irmikli lokumun verdiği lezzete oranla hazırlanması son derece basittir. Yöresi ve kökeni hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber tatlı konusunda biraz tecrübeli olan herkesin kolayca üstesinden gelebileceği bir çeşittir.
Bu yazıda da her mutfak bilgisi seviyesindeki insanın yerine getirebileceği kriterleri göz önüne alarak genel hatlarıyla irmikli lokum için gereken malzemelerden ve irmikli lokum tarifinin hazırlanışından bahsedeceğiz:
İrmikli lokum için gereken malzemeler
- Hindistan cevizi
- 5-6 tatlı kaşığı irmik
- 3,5-4 tatlı kaşığı şeker
- 2,5-3 çay bardağı süt
- 1 paket krem şanti
İrmikli lokum tarifi nasıl yapılır?
- Tarife başlamadan önce şunu belirtmek gerekir ki; irmikli lokumu hazırlaması her ne kadar basit olsa da pişirmesi biraz uzun sürecektir. Çünkü sonraki maddelerde göreceğimiz üzere bazı aşamalarda yaklaşık bir gecelik süre beklemek gerekecektir. İrmikli lokum yapacak olanların tarife başlamadan önce bu süreyi göz önüne alması gerekmektedir.
- İrmikli lokum tarifinde ilk olarak her tatlıda olduğu gibi şeker harcının hazırlanarak kavrulması gereklidir. Bunun için şeker, süt ve irmik uygun bir tencereye dökülür ve şeker koyulaşıncaya kadar kavrulur.
Bu kavurma işlemi sırasında karışımın iyice bir olması ve homojen olmasına dikkat edilmelidir.
- Şeker kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Yeterince soğuduktan sonra buzdolabına soğumaya bırakılır ve bir geceye eş değer saatte bekletilir. Burada şeker kavrulduktan sonra kesinlikle direkt olarak buzdolabına konulmamalıdır. Soğumaya bırakılmadan önce kavrulmuş şekerin oda sıcaklığına geri düşmesi için yeterli bir zaman beklenmesi çok önemlidir.
- Bu aşamadan sonra irmikli lokum için sadece birkaç aşama kalmıştır. Şeker harcı buzdolabında bekletildikten sonra alınır ve üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan üzerine krem şanti eklenerek karışımla homojen oluncaya kadar yoğrulur.
- İrmikli lokum tarifinde son aşama olarak krem şantiyle karıştırılan harç; tipik lokum büyüklüğünde parçalara ayrılır. Bu parçalar da Hindistan cevizine batırılır ve servis edilecek kaba konur.
- Artık irmikli lokum tarifi bitmiştir ve servise hazırdır.
- Afiyet olsun.