İrmikli Kurabiye
İrmikli kurabiye; Türk mutfağında bulunan onlarca çeşit kurabiye tariflerinden sadece biridir. Hazırlanışı ve birçok yönüyle diğer kurabiyelere benzese de kendine has lezzeti ve diğerlerinde olmayan irmik aromasıyla irmikli kurabiye hemen kendini belli etmektedir. Özellikle misafirlere özgün ve akılda kalacak bir lezzet sunmak isteyenler için tam isabet bir tarif olan irmikli kurabiye; aynı zamanda son derece hızlı ve pratik bir tariftir.
Çeşidi ne olursa olsun daha önce kurabiye hazırlamış olanlar; irmikli kurabiye hazırlamakta da hiç zorlanmayacaklardır. Fakat ilk kez kurabiye hazırlayacak olanların ilk önce aşağıdaki tarifi güzelce okuması faydalı olacaktır. Yazının devamında; gerekli malzemeler ve adım adım irmikli kurabiye tarifinin hazırlanışı ayrıntılı bir şekilde yazılmıştır. Kolay gelsin.
İrmikli kurabiye için gerekli malzemeler- 1 çay bardağı irmik
- 2 çay bardağı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım paket margarin
- 1 paket vanilya
- Bir çay bardağı süt
- Yeterli miktarda un
İrmikli kurabiye tarifi nasıl yapılır?- İrmikli kurabiye tarifi ile diğer kurabiye tarifleri arasında hemen hemen hiçbir fark yoktur. Her kurabiye tarifinde olduğu gibi irmikli kurabiye tarifinde de malzemeler bir kapta karıştırılacak ve hamur elde edilecek, daha sonra irmikli kurabiye hamuruna istenen şekil verilerek fırında pişmeye bırakılacaktır. Fakat bu işlemlere geçmeden önce bazı hazırlıkların yapılması ve malzemelerin irmikli kurabiye tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir.
Öncelikle; tüm malzemeler irmikli kurabiyenin hazırlanacağı tezgâhta hazır bekletilmelidir. Hamur hazırlanırken bu malzemelerin lazım oldukça temin edilmesi ve arada süre geçirilmesi pek tavsiye edilmez. Çünkü bu durum; irmikli kurabiye hamurunun kıvamının bulunmasını zorlaştırabilir. Ayrıca malzemeler dışında; yoğurma işlemini yapmaya uygun derinlikte bir kap, bir fırın tepsisi ve pişirme işleminin yapılacağı bir fırının da şimdiden hazır edilmesi yararlı olacaktır.
- Yukarıdaki hazırlıklar tamamlandıktan sonra irmikli kurabiye tarifine başlanabilir. Yukarı söylendiği gibi ilk olarak irmikli kurabiye hamuru hazırlanacaktır. İlk olarak; öncesinde temin edilmiş olan yoğurma kabına 2 çay bardağı pudra şekeri boca edilir. Dökülen pudra şekerinin üzerine de yarım paket margarin atılır. Margarinin önceden sıvı kıvama getirilmesine gerek yoktur. Yeni malzemeler eklendikçe ve karıştırma işlemine tabi tutuldukça zaten sıvılaşacaktır. Bu yüzden; pudra şekeri ve margarin naylon eldivenle veya bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla yeterince karıştırılır ve elden geldiğince homojen olmaları sağlanır. Bu aşama tamamlandıktan sonra 1 çay bardağı irmik de yoğurma kabına boca edilir ve yine karıştırma işlemine devam edilir. Buradan itibaren bir naylon eldiven veya benzer gereç yardımıyla elle yoğurma işlemi tavsiye edilir. Çünkü elle kontrol edilerek irmikli kurabiye için uygun kıvam daha kolay bulunacaktır. İrmik de yeterince yoğrulup yedirildikten sonra 1 paket kabartma tozu da bu karışıma eklenir. Aynı irmik gibi kabartma tozunun da karışıma iyice yedirilmesi ve özleşmesi sağlanır. Kabartma tozunun yedirilmesi son derece basit olacaktır. Hemen ardından 1 paket vanilya da kabın içerisine dökülür ve yoğurma işlemine tabi tutulur. Son olarak; bir çay bardağı süt de yoğurma kabına dökülür ve imkân yettiğince katı halde bulunan diğer malzemelerle karışması sağlanır. Süt eklendikten sonra irmikli kurabiye hamuru sıvıya daha yatkın bir kıvamda olacaktır. Bu durum elde edildiği anda; irmikli kurabiye tarifinin ilk aşaması tamamlanmış demektir. Sırada; İrmikli kurabiye hamuruna uygun kıvamın verilmesi vardır.
- İrmikli kurabiye hamuruna kıvam vermek için un kullanılacaktır. Bu aşamada unun önceden belirlenmiş bir ölçüye göre birdenbire boca edilmesi yerine, azar azar eklenmesi daha yararlı olacaktır. Böylece irmikli kurabiye hamurunun kıvamı an be an takip edilebilecek ve en ideal kıvamın elde edilmesi kolaylaşacaktır. Fakat ilk başta 1 çay bardağı kadar unun boca edilmesinde zarar yoktur. Çünkü 1 çay bardağı un ile nasıl olsa hamur katılaşmayacaktır. 1 çay bardağı un eklenip yeterince yoğurma işlemiyle yedirildikten sonra irmikli kurabiye hamurunda gözle görülür bir katılaşma olacaktır. Buradan itibaren azar azar un eklenerek kıvam oluşturulmaya devam edilir. İrmikli kurabiye hamuru yeterince katılaşıp; ele yapışmayan, oyun hamuru gibi bir kıvama gelince de işlem sonlandırılır. Böylece irmikli kurabiye için gereken hamur elde edilmiş olur. Fakat mayalanma işlemi için irmikli kurabiye hamurunun 10-15 dakika kadar dinlenmeye bırakılması gereklidir.
- İrmikli kurabiye hamuru yeterince dinlendirildikten sonra sıradaki aşamaya geçilir. Bu aşamada; tek parça olan irmikli kurabiye hamurundan istenen büyüklükte parçalar koparılır ve önceden yağlanmış olan fırın tepsisine dizilir. Her ne kadar parçaların şekli ve büyüklüğü isteğe bağlı olsa da parçaların pişmeye uygun kalınlıkta ve şekilde olması için gereken bazı temel kurallara dikkat edilmesinde fayda vardır. Aksi takdirde; estetik ve ilgi çekici şekiller elde edeyim derken irmikli kurabiyenin pişmesi engellenebilir.
- Yukarıda anlatıldığı gibi irmikli kurabiyeler elde edilip tepsiye dizildikten sonra bu tepsi fırına konur ve irmikli kurabiyeler pişmeye bırakılır. Pişme işlemi de kullanılan fırına, malzeme cinsine, vs. Birçok kritere göre farklılık gösterse de belirti olarak irmikli kurabiyelerin biraz pembeleşmesi yeterli olacaktır.
- Yeterince piştikten sonra irmikli kurabiyeler fırından alınır ve bir süre ılıması beklendikten sonra servis edilir.
- İrmikli kurabiye tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
20.01.2024 12:09:47
İrmikli Kurabiye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "İrmikli Kurabiye"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|