İrmikli Kek
İrmikli kek; bilinen ve artık klasikleşmiş bir hal alan birçok kek tarifinden farklı olarak, daha özgün ve daha az bilinen bir tariftir. Bu yüzden; özellikle misafirlere farklı bir lezzet sunmak isteyen veya ev halkına da çayın yanında özel bir ikramda bulunmak isteyen ev hanımları için iyi bir seçim olacaktır. İrmikli kekin hazırlanışında; az bilinmesine rağmen tipik kek tarifinden farklı hiçbir şey yoktur.
Yani; en azından bir kez kek hazırlamış birisi; rahatlıkla irmikli kek de hazırlayabilecektir. Yazının devamında da ilk defa deneyeceklere rehberlik olması adına; gerekli malzemeler listesi ve irmikli kek için gerekli malzemeler yazılmıştır. Fakat bu yazının yanı sıra eğer imkân varsa çevredeki bilgili kişilerden canlı olarak yardım alınması da mutlaka tavsiye edilir. Kolay gelsin:
İrmikli kek için gerekli malzemeler- 2 çay bardağı irmik
- 2 çay bardağı un
- 3 çay bardağı şeker
- 2 yumurta
- Bir tutam kuruz üzüm
- Bir tutam tarçın
- Bir paket kabartma tozu
- Yarımşar portakal ve limon kabuğu rendesi
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- 2 çay bardağı yoğurt
- Bir avuç ceviz
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları, bir kalıp irmikli kek yapmak içindir.
İrmikli kek tarifi nasıl yapılır?- Yukarıda yazan malzemeler temin edildikten sonra irmikli kek tarifine başlanabilir. Her kek tarifinde olduğu gibi irmikli kek tarifinde de ilk olarak bir harç hazırlanacak, daha sonra bu harç kek kalıbına dökülüp pişirilerek irmikli kek elde edilecektir.
Fakat; basit olarak özetlenen bu kısımların detaylarının da incelenmesinde fayda vardır.
- Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin irmikli kek tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir. Neyse ki diğer yemek tariflerin olduğu gibi herhangi bir kesme, yıkama, dilimleme, vs. İşlem yoktur. Fakat; irmik, un, şeker, yumurta, kabartma yozu ve yoğurt; irmikli kekin temel kısmını oluşturduğu için bir grup olarak ayrılabilir. Diğer malzemeler de harca katılacaktır fakat irmikli keke özel kısımlar oldukları için; başka bir gruba ayrılmaları daha faydalıdır. Bunun dışında yapılması gereken bir ön hazırlık yoktur; malzemelerin kolayca ulaşılabilecek şekilde etrafta bulunması yeterlidir. Ayrıca; irmikli kek harcını hazırlamak için derince bir kabın, bir kek kalıbının ve bir fırının şimdiden hazır edilmesi de sonraki adımlarda kolaylık sağlayacaktır.
- Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra irmikli kek tarifinin ilk adımı uygulanır. Bu adımda irmikli kek hamuru yapımına başlanacaktır. İrmikli kek harcı hazırlamak üzere temin edilen kaba 2 adet yumurta ve 3 çay bardağı şeker eklenerek çırpma işlemine başlanır. Buradan sonra sürekli olarak malzeme eklemesi yapılacağından belirtelim; irmikli kek malzemelerinin tek tek eklenmesi ve her bir eklemeden sonra bir süre karıştırılması; irmikli kekin tat yoğunluğu açısından çok daha iyi olacaktır. Yani malzemelerin hepsinin bir de eklenerek irmikli kek yapımına başlanması pek tavsiye edilmez.
- Yumurta ve şeker çırpıldıkça ortak beyaz bir renk almaya ve köpürmeye başlayacaktır. Bu belirtiler görülünceye kadar çırpma işlemi yapılır ve ardından yoğurt da aynı kaba eklenerek çırpma işlemine devam edilir. Yoğurdun karışımla özleşmesi ve homojen bir hal alması zor olmayacaktır. Kısa bir süre çırptıktan sonra sıvı yağ eklenir. Sıvı yağ da yeterince karıştıktan sonra; unun eklenmesiyle irmikli kek tarifine devam edilir. Un; irmikli kek harcına kıvamını veren malzeme olduğu için; yeterince karışması çok önemlidir. Bu yüzden un eklendikten sonra mutlaka yeterince karıştırılmalı ve topak topak olmaması içi yeterli özen gösterilmelidir. Un da yeterince karıştırıldıktan sonra irmik de aynı kaba dökülür ve çırpma işlemine devam edilir. Adı üzerinde irmik; irmikli keke tadını veren malzeme olduğu için, yeterince karışması en az un kadar önemlidir. Yeterince özenli bir şekilde irmik de karıştırıldıktan sonra bir paket kabartma tozu da kabın içine boca edilir ve karıştırma işlemine devam edilir. Kabartma tozunun iyice yedirilmesiyle birlikte; irmikli kekin temel kısmı tamamlanmış olur, dolayısıyla tarifin sonraki aşamasına geçilebilir.
- İrmikli kek tarifinin bu aşamasında; yardımcı tatlar olarak adlandırılabilecek kısım elde edilecektir. Bunun için; öncelikle portakal ve limon kabuğu rendeleri irmikli kek harcına eklenir ve karıştırma işlemine devam edilir. Kabuklar katı oldukları için irmikli kek hamurunda tamamen çözünmeyecektir; fakat göz kararınca yeterince homojen bir hale sokulmaları gereklidir. Kabuklar için yeterli bir süre karıştırma yapıldıktan sonra; güzelce ezilmiş ve rendelenmiş olan ceviz içi de irmikli kek hamuruna katılır ve aynı işlemlere tabi tutulur. Sonrasında ise kuru üzüm ve tarçın da eklenerek diğerleriyle tıpa tıp aynı işlemlere tabi tutulur.
- Artık irmikli kek hamuru tamamlanmıştır. Şimdi geriye bu hamura şekil verilmesi ve pişirilmesi kalmıştır. Hazırlık aşamasında temin edilen kek kalıbı önceden yeterince yağlanır. Yağlanan bu kalıba irmikli kek kalıbı dökülür ve bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla üst kısmı düzleştirilir. İrmikli kekin her kısımda eşit yükseklikte olması ve üst yüzeyinin düzlüğü önemlidir. Bu hem irmikli kekin dengeli tatta olmasını sağlayacak hem de görsel açıdan güzellik katacaktır.
- Kalıba doldurulan irmikli kek son olarak fırına verilir ve fırında pişmeye bırakılır. İrmikli kekin pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi uygulanabilir. İrmikli keke kürdan batırıldığında; temi olarak çıkarsa, irmikli kek pişmiş demektir.
- Yeterince piştikten sonra irmikli kek ılımaya bırakılır ve dilimlenerek servis edilir.
- İrmikli kek tarifi tamamlanmıştır; afiyet olsun.
19.01.2024 22:59:28
İrmikli Kek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "İrmikli Kek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|