Durum buğdayı sert buğdaydır. Protein açısından oldukça zengin olan durum buğdayından elde edilen irmik başta tatlılar olmak üzere tek başına geniş bir kullanım alanına sahip olmasının yanında, makarnanın üretiminde de kullanılmaktadır.
Standartlar gereği tane boylarına göre ayrılmaktadır.
- Makarna yapmaya mahsus: Taneler elendiğinde 125-530 mikron eleğin arasına gelmektedir. Sınırlaması ise miktar olarak elek altında %10, elek üstünde ise %1'den fazla tane kalmaması gerekmektedir.
- İnce boy: 125-450 mikron elek arasında kalan tanelerdir. Eleğin altında ve üstünde kalan miktarlar toplandığında miktar olarak %20'den fazla olmamalıdır.
- Orta boy: 450-800 mikron elekler arasındaki boyutlardadır. İnce boydaki gibi %20 sınırı bu tane boyu için de geçerlidir.
- Tam buğday irmiği: Yabancı maddelerden arınan durum buğdayı tavlanır, öğütülür. İçeriğinde buğdayın kepeği ve embriyosu mevcuttur.
Ülkemizde, üretiminden ambalaj ve pazarlanmasına kadar tüm aşamaları 2002/21 sayılı Türk Gıda Kodeksi tebliği ile düzenlenmiş ve denetlenen bir gıdadır.
İrmiğin Besin Değerleri Nasıldır?
Besin değeri son derece zengin olan durum buğdayından imal edildiği için aynı şekilde yüksek besin değerlerine haizdir. Protein, karbonhidrat, nişasta, fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum, çinko, tiamin, riboflavin, vitamin B6, nisaisin gibi öğeleri içerir En irmik, 100 gramı için ortalama 344 kalori enerji verir.