İrmik Tatlısı

İrmik tatlısı; bilinen onlarca klasik tatlı tariflerinden farklı bir tat elde etmek isteyenler için ideal bir tariftir. İtiraf etmek gerekirse irmik tatlısı; diğer klasik ve pratik tatlı tariflerinin yanında bira sönük kalmıştır. Böyle olmasının başlıca sebebi; diğer tatlı çeşitlerinin (Baklava, tulumba, kazandibi, güllaç, vs.) uzun yıllar boyunca klasikleşmesi ve hatta bazılarının yöresel bir formata girerek meşhurlaşmasıdır.
Fakat tüm tatlı tariflerinden bir yana; irmik tatlısı, sadece birkaç malzemeyle, mutfakta bulunan klasik gereçlerden başka hiçbir şeye ihtiyaç duyulmadan kolayca hazırlanabilen pratik bir tariftir. Bu nedenle; özellikle misafirlere özel bir ikramda bulunmak isteyen ev hanımları için son derece uygun bir tariftir. Bu kolaylığından dolayı; temel düzeyde mutfak bilgisi olanlar dahi irmik tatlısı hazırlamakta hiç zorlanmayacaklardır. İlk defa hazırlayacak olanlara küçük bir rehberlik olması adına; yazının devamında irmik tatlısı için gerekli malzemeler ve irmik tatlısı tarifinin adım adım hazırlanışı ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Kolay gelsin.

İrmik tatlısı için gerekli malzemeler

  • 2 çay bardağı irmik
  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 7 yemek kaşığı şeker

İrmik tatlısı tarifi nasıl yapılır?

  • İrmik tatlısı; her tatlı tarifinde olduğu gibi, bir şerbetin hazırlanması ve bu şerbetin diğer malzemelerle karıştırılarak soğutulması sonucu elde edilecektir.
    Fakat; irmik tatlısı tarifine başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin irmik tatlısı tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle; malzemeler kullanılacakları adıma göre gruplara ayrılmalı ve bu malzeme grupları bir arada el altında bulunmalıdır. İrmik ile süt; irmik tatlısının temel kısmını oluşturacağı için beraber kullanılacaklardır ve bir grup olarak ayrılır. Vanilya ve Hindistan cevizi de ileriki aşamalarda kullanılacağı için ayrı bir grup olarak bulundurulabilir. Geriye kalan tek malzeme olan şeker de zaten kısa bir süre içerisinde kullanılacağı için el altında tutulmalıdır. Malzemelerden ayrı olarak; irmik tatlısının şerbetini hazırlamak üzere kaynatma işlemine uygun bir kap, tencere vs. İle bir kek kalıbı, vb. Bir gerecin şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra irmik tatlısı tarifine başlanabilir. Söylendiği gibi ilk olarak irmik tatlısının şerbet kısmı hazırlanacaktır. Bunun için; kaynatma işlemi yapmak üzere temin edilen tencereye 1 litre süt dökülür ve ocağa konarak ısınmaya bırakılır. Tabi ki bu süreçte arada sırada sütün karıştırılması gereklidir. Böylece süt daha hızlı ve daha iyi ısınır. Süt ağza sıcak gelecek bir dereceye kadar ısındıktan sonra da 2 çay bardağı irmik aynı tencereye boca edilir ve karıştırma işlemine devam edilir. Süt ve irmik; adından tahmin edileceği üzere irmik tatlısının iki temel aromasıdır. Yani bu iki malzemenin güzelce karışması ve homojen bir hal alması çok önemlidir. İrmiğin sütün için iyice çözünüp hazır olduğunun belirtisi de tencerede bulunan karışımın süt beyazından daha koyu bir tona geçmesi olacaktır. Bu ton elde edilene kadar tenceredeki irmik-süt karışımı özeli ve sabırlı bir şekilde karıştırılarak hafif ateşte ısıtılmalıdır.
  • Süt ve irmik yeterince karıştıktan sonra ise irmik tatlısında bir sonraki adıma geçilebilir. Bu adımda; şeker eklenerek irmik tatlısının, tatlı olacağı kısım gerçekleştirilecektir. Ateşte olan karışım hiç bozulmadan 7 yemek kaşığı şeker de bu kabın içerisine boca edilir ve karıştırılır. Yalnız burada verilen 7 yemek kaşığı şeker; tahmini bir miktardır. Eğer irmik tatlısını daha şekerli veya daha şekersiz yapmak isteyen veya herhangi bir sebepten dolayı farklı miktarda şeker kullanmak isteyen varsa, tabi ki kendi damak zevkine göre şeker ilavesi yapabilir. Eklenen şeker de irmik tatlısı için çok önemli bir kısım olduğundan; tıpkı ilk adımda olduğu gibi yeterince özenli ve sabırlı davranılarak şekerin tenceredeki irmik tatlısı karışımında iyice ısınması ve çözünmesi beklenmelidir. Burada şeker; sıcak ortamda bulunduğu için suda erir gibi değil de kendisi de değişime uğradığı için karışımın rengini değiştirerek eriyecektir. Sade şekerin kavrulmasından da bilindiği gibi şeker kavruldukça koyulaşır. Dolayısıyla tenceredeki irmik tatlısı da zamanla daha koyu bir tona bürünecektir. İrmik tatlısı; kahverengiye benzer bir tona girinceye kadar şekerle beraber karıştırma işlemine devam edilir. İstenen tona ulaştıktan sonra da irmik tatlısı tarifinde sonraki adıma geçilebilir.
  • Artık irmik tatlısının sıcak ortamda yapılması gereken adımları tamamlanmıştır. Dolayısıyla karışımın bulunduğu tencere ocaktan alınır. Bundan sonraki işlemlerde de daha ocak kullanılmayacaktır. Ocaktan alınan irmik tatlısı karışımına hiç soğutmadan bir paket vanilya da boca edilir ve yine bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla karıştırılır. Tenceredeki karışım sıvımsı bir kıvamda ve sıcak olduğu için, vanilyanın çözünmesi pek zor olmayacaktır. İrmik tatlısı homojen bir görünüm alıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Tahminen 2-3 dakika kadar karıştırıldıktan sonra da irmik tatlısı tarifinin sonraki adımına geçilebilir.
  • Bu adımda; önceden hazırlanmış olan irmik tatlısı kalıba dökülecektir. Bu işlem için kek kalıbı, fırın tepsisi, borcam, vs. Akla gelebilecek her türlü kap kullanılabilir. Önemli olan; sonradan irmik tatlısının kolayca kesilebilmesi ve tabaklara konabilmesidir. Ayrıca kullanılacak olan kabın da tabi ki bir güzel temizlenmesi lazımdır. Bu hazırlıklardan sonra; tencerede sıcak bir vaziyette bulunan irmik tatlısı; seçilen kaba dökülür. Kabın her yerinde yüksekliğin eşitliği önemli olduğu için; yine bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla irmik tatlısının üst yüzeyi düzleştirilir. Böylece görsel olarak da daha güzel bir görüntü elde edilir. İrmik tatlısı anlatıldığı gibi kaba döküldükten sonra; 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi de göz kararınca eşit olacak şekilde irmik tatlısının üzerine serpilir. Burada verilen Hindistan cevizi miktarı da şekerde olduğu gibi tahminidir. Yani irmik tatlısının üzerini daha fazla süslemek isteyenler Hindistan cevizini daha çok kullanabilir, hatta başka soslar dahi kullanabilir. Tam tersini isteyenler ise hiç Hindistan cevizi koymadan bile irmik tatlısını hazırlamaya devam edebilir.
  • Hindistan cevizi de serpildikten sonra; sıcak durumda olan irmik tatlısı yarım saat kadar ılımaya bırakılır. Yarım saat beklendikten sonra da buzdolabına kaldırılır. Buzdolabında irmik tatlısının üzerinin kapalı olması tavsiye edilir. İrmik tatlısı tamamen soğuduktan sonra kaptan tabaklara alınır ve servis edilir.
  • İrmik tatlısı tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 11:10:24
İrmik Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İrmik Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İrmik Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Pasta

İrmikli pasta alternatif pasta çeşitlerinden biri olarak damak zevkinize mükemmel uyum sağlayabilecek bir pasta türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağızd...
Devamını Oku

Kolay İrmik Helvası

Kolay İrmik Helvası evde hazırlayabileceğiniz en kolay tatlılar arasında yer aldığında acil tatlı yapmanız gerektiğinde ya da aniden gelen misafirlerinize ta...
Devamını Oku

Krem Şantili İrmik Tatlısı

Krem Şantili İrmik Tatlısı, çarçabuk hazırlanabilen ve harika bir lezzete sahip olan krem şantili irmik tatlısı mutfakların sevilerek tüketilen tatlılar...
Devamını Oku

İrmikli Muhallebi

İrmikli muhallebi; herkesçe bilinen geleneksel muhallebi tarifine birkaç yeni aroma eklenerek elde edilen, özellikle misafirlere değişik bir ikramda bulunmak a...
Devamını Oku

Dondurmalı İrmik Helvası

Dondurmalı irmik helvası hem leziz hem de oldukça şık bir tarfidir. Eğer dondurmayı çok seviyorsanız dondurmalı irmik helvası da favorileriniz arasına e...
Devamını Oku

İrmik Helvası Sütsüz

İrmik helvası sütsüz, olduğunda da özellikle balık sofralarından sonra tatlı yerine yenilebilir. Protein bakımından zengin olan irmik, aynı zamanda enerji depo...
Devamını Oku

İrmik Pastası

İrmik pastası; birçok kişi tarafından bilinen, özellikle ev hanımlarının misafirlere ikram etmek üzere sık sık tercih ettiği tatlı çeşitlerinden biridir. Temel...
Devamını Oku

İrmik Helvası Nasıl Yapılır

İrmik Helvası Nasıl Yapılır, günümüzde yapılması çok basit tatlılar arasında yer alan irmik helvası yapımının değişik birçok çeşidi vardır. Bunlar arası...
Devamını Oku

İrmik Mantolu Tatlı

İrmik mantolu tatlı, şerbetli tatlılar arasında en hafif olanı diyebiliriz. Tatlının üzerinde bulunan irmikler tatlıya ayrı bir lezzet verirken bir yandan da...
Devamını Oku

Fıstıklı İrmik Helvası

İrmik Helvası deyince akla o dilde çok hoş bir tat bırakan yapılışı yönünden pratik olmasıyla çok ilgi gören ve cenaze yemeği gibi günlerde tercih edilmesi i...
Devamını Oku

İrmikli Tavuk Göğsü

İrmikli Tavuk Göğsü evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz sütlü tatlılar arasında yer almaktadır. Un yerine irmik kullanarak hazırlayacağınız bu tatlı hafif o...
Devamını Oku

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı İrmik Tatlısı, görselliği harika olan bir tatlıdır. Beş çaylarının menü listesinde yer alan bu tatlıyı çocuklarda büyük bir keyifle tüketiyor. Süt...
Devamını Oku

Yer Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi

Yer fıstıklı irmik helvası, özellikle canınız tatlı bir şeyler istediğinde rahatlıkla yapıp tüketebileceğiniz bir tarif. Aynı zamanda sıcak yaz günlerinde do...
Devamını Oku

İrmik Helvası Tarifi

İrmik helvası tarifi, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tatlı türüdür. İrmik ve şekerin buluşması, büyüklerimizden bizlere kadar gelmiş sevilen bir tatlıd...
Devamını Oku

İrmik

İrmik, kelime olarak esasen buğday irmiğini işaret etse de mısır ve pirinç gibi tahılların ezilmesiyle elde edilen gıdalar için de mısır irmiği, pirinç irmiğ...
Devamını Oku

Yoğurtlu İrmik Tatlısı

Yoğurtlu irmik tatlısı; diğer klasik tatlı çeşitleri arasında pek fazla bilinen bir çeşit değildir. Fakat çok bilinmemesi kesinlikle tarifin zor olması, pahalı...
Devamını Oku

İrmik Nedir

İrmik Nedir, İrmik buğdaydan üretilen besleyici bir gıdadır. Her ne kadar buğday kilo yaptığı için diyet listelerinden çıkarılıyorsa da bir şekilde yeniden s...
Devamını Oku

Cevizli İrmik Helvası

Cevizli irmik helvası; birçok tatlıda aroma olarak kullanılan ceviz ile tipik irmik helvasını birleştiren son derece özgün ve lezzetli bir tattır. Tarifin özgü...
Devamını Oku

Pudingli İrmik Tatlısı

Pudingli irmik tatlısı; özellikle misafirlere ikram etmek üzere ev hanımları tarafından sık sık tercih edilen, hazırlaması son derece basit ve bir o kadar da l...
Devamını Oku

İrmikli Revani

İrmikli revani, içerisine irmik, yumurta, sıvı yağ ve yoğurt koyularak hamur hazırlanıp piştikten sonra da şerbet dökülerek yapılan tatlı türüdür. Revani çok lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İrmikli Pasta
Kolay İrmik Helvası
Krem Şantili İrmik Tatlısı
İrmikli Muhallebi
Dondurmalı İrmik Helvası
Son Forum Konuları
İrmik Helvasının Tane Tane Olması İçin
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024