İrmik Helvası: Osmanlı İmparatorluğu daha henüz imparatorluk olmadan evlere misafir olmuş bir lezzet
irmik helvası. Padişahların en çok sevdiği ve en düşük maliyetle yapılabilen bir tatlı olması ününe ün lezzetine lezzet katmış
irmik helvasının. Osmanlı İmparatorluğunun en güçlü makamında bulunan emriyle dünyaları sarsan ve zenginliğiyle halkın imrendiği padişahın en sevdiği tatlılardan olan irmik helvasının bu kadar ucuz maliyetlerle hazırlanması; yani halkın, padişaha göre gelir düzeyi düşük zümrenin, bu tatlıyı rahatlıkla yapıp evlerinde yiyebilmeleri,
İrmik helvasının sosyal düzendeki sınıfsal eşitsizlik ilkesine adeta bir tepki olarak gözükmesine neden olmuştur.
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı tereyağı
- 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
İrmik Helvası Nasıl Yapılır?
İrmik helvasının bu kadar lezzetli olmasını sağlayan karamelize edilmiş şekeri hazırlamak için sütü ve şekeri küçük bir tencereye koyup kısık ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırıyoruz.
Şeker eriyince ocağın altını kapatıp bu karşımı ocaktan alın. Daha sonra genişçe bir tencereye tereyağı ve tereyağı eridikten sonra 1 çorba kaşığı fıstık ve 2 su bardağı irmiği ekleyip kavrulana kadar karıştırın. İrmiğin rengi değişmeye başlayınca önce de hazırlamış olduğumuz süt ve şeker karışımını ilave edin. Bu noktada çok dikkat etmeniz gerekir çünkü ilave sırasında meydana gelen ısı oldukça fazladır. Tatlı yemek için acı çekmeyin. İrmikler sütle birlikte katı kıvama gelinceye kadar kısık ateşte pişirin. İyice katılaşıp üzerinde gözenekler oluşunca ocaktan alın. Birkaç defa karıştırıp 10 ila 15 dakka dinlenmeye bırakın.
İrmik Helvasının Sunum Şekli: Hazırlamış olduğumuz irmik helvasını bir kâsenin içine iyice sıkıştırarak doldurup bir servis tabağının üzerine kalıp şeklinde ters çevirip bir tepe oluşturun. Üzerine dövülmüş bir tutam fıstık atarak servis yapın.
İrmik helvanız hazır Afiyet Olsun.