Haşhaşlı İrmik Tatlısı
Haşhaşlı irmik tatlısı hem yerken hem de yaparken keyif alacağınız bir tatlı tarifidir. Hazırlanışı bir o kadar basit olan bu tatlı tarifini sevdiklerinize hazırlayabilir ve güzel dakikalar geçirebilirsiniz. Özellikle sağlık için faydalı olan haşhaş ve irmik buluşunca ortaya harika bir tatlı çıkıyor. Eğer daha önce bu tarifi hiç denemediyseniz size önereceğimiz tarif ile hiç de zorlanmadan güzel bir tatlı yapabilirsiniz.
Tatlının tarifine geçmeden önce haşhaşın sağlık için ne gibi faydaları varmış hep beraber bir bakalım.
Haşhaşın Faydaları Nelerdir?- Kalp krizini önler ve kalp sağlığını korur.
- Diş hekimliğinde önemli bir yeri vardır.
- Ağrı kesicidir.
- Uykusuzluğa iyi gelir.
- Solunumu olumlu yönde etkiler.
- Yumuşatıcı ve sakinleştiricidir.
- Sıraca hastalığına ve raşitizme iyi gelmektedir.
Haşhaşlı İrmik Tatlısı Malzemeleri- 4 tane yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı irmik
- 1,5 çay bardağı haşhaş
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı elenmiş un
- Hindistan cevizi veya Antep fıstığı (Süslemek için)
Şerbeti için- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
Haşhaşlı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?
Haşhaşlı irmik tatlısı için yumurtalar ile şekeri bir karıştırma kabına alıp mikser ile çırpmaya başlayalım.
Karışımı yaklaşık 5 dakika boyunca çırpmaya devam edelim ve köpükleşince içerisine sıvı yağı ilave edip çırpma işlemini sürdürelim. Akabinde karışıma haşhaşı, irmiği ve unu boşaltalım. Unun üzerine de vanilya ile kabartma tozunu aktarıp birkaç dakika kadar çırpma işlemine devam edelim.
Elde ettiğimiz tatlının hamurunu yağlanmış bir fırın tepsisine boşaltıp tepsiyi sağa sola doğru hafif şekilde sallayalım.
Ardından tepsimizi fırının orta gözüne yerleştirip fırının ayarını 185 dereceye getirelim. Tatlının hamuru fırında pişerken biz de bu arada şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen ölçülerdeki toz şekerini uygun büyüklükte bir pişirme kabına alalım. Üzerine suyu boca edip karış ile karıştıralım ve ocağın altını açıp şerbeti pişirelim. Şerbeti kaynadıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar kısık ateşin üzerinde pişirip ocağın altını kapatalım. Pişmiş olan şerbeti soğuması için serin bir ortama kaldırıp bekletelim.
Fırında pişmekte olan hamuru kontrol edelim ve pişmiş ise fırından alalım. Piştiğini anlamak için hamuru fırından çıkartıp içerisine bir kürdan batıralım ve kürdanın ucu temiz çıkıyor ise bu pişmiş olduğu anlamına gelmektedir. Kontrol edilen hamurun üzerine soğumuş olan şerbeti dökelim. Şerbeti ile buluşan haşhaşlı irmik tatlısının üzerine başka bir tepsi kapatıp şerbetini daha kolay çekmesini sağlayalım.
Tatlımızı şerbetini çekmesi için yarım saat kadar bekletelim ve soğuttuktan sonra da dilimleyelim. Dilimlediğimiz tatlımız servis tabaklarına alalım ve üzerlerine Hindistan cevizi serpiştirelim. Arzu ederseniz eğer haşhaşlı irmik tatlısını sunum yaparken yanına dondurma, kaymak veya meyve dilimleri ile değişik sunum yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 02:56:35
Haşhaşlı İrmik Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|