Cevizli İrmik Helvası
Cevizli irmik helvası; birçok tatlıda aroma olarak kullanılan ceviz ile tipik irmik helvasını birleştiren son derece özgün ve lezzetli bir tattır. Tarifin özgünlüğüne ve orijinalliğine rağmen cevizli irmik helvasını hazırlamak son derece basittir. İlk defa deneyecek olanların da rahatça yapabileceği gibi; daha önce helva yapmış olan herkes kolaylıkla cevizli irmik helvası yapabilecek ve sonunda epey lezzetli bir tat elde edecektir.
Yazının devamında da bu özgün lezzet; cevizli irmik helvası için gerekli malzemelerden ve cevizli irmik helvası tarifinin hazırlanışından bahsedilmiştir:
Cevizli irmik helvası için gerekli malzemeler- 2 çay bardağı irmik
- 2 çay bardağı şeker
- 50-100 gram tereyağı
- 1,5-2 yemek kaşığı çiçek yağı
- 0,5-1 çay bardağı ceviz içi
- Tercihe göre tarçın vb. Baharatlar
- 1,25-1,5 su bardağı su-süt karışımı
Yukarıda verilen malzeme miktarları standart cevizli irmik helvası tarifi içindir. Yani 3-5 kişiye servis yapmaya uygundur. Farklı sayıda kişiye servis yapacak olanların malzeme miktarlarını yukarıda verilenlerle orantılı olarak ayarlaması gereklidir.
Cevizli irmik helvası tarifi nasıl yapılır?- Birçok tarifte başlamadan önce bazı malzemelerin yıkama, kesme vb. Birtakım işlemlerden geçirilmesi gerekmesine rağmen, cevizli irmik helvasında böyle bir mecburiyet yoktur. Malzemelerin tamamı olduğu gibi kullanılacaktır. Bunun için; cevizli irmik helvası tarifine başlamadan önce yukarıda sayılan malzemelerin temin edilmesi ve hazır bekletilmesi yeterlidir.
- Malzemeler hazırlandıktan sonra cevizli irmik helvası tarifine başlanabilir. İlk aşamada cevizli irmik helvasına temel tadını verecek bir süt-şeker karışımı hazırlanacaktır. Kaynama işlemi için uygun bir tencereye su-süt karışımı dökülür. İçerisine de hazırlanmış olan şekerin yarısı, yani 1 çay bardağı toz şeker eklenerek karışım kaynatılır. Bu aşamada şekerin erimesi çok önemlidir. Kaynama işlemi şekerler tam olarak erimeden bitirilirse karışım topak topak olacak; cevizli irmik helvası da istenen kıvamda olmayacaktır.
- Süt-şeker aroması hazırlandıktan sonra, sıra ceviz aromasının hazırlanmasına gelmiştir. Bir tavaya hazırlanmış olan tereyağı konarak eritilir. Tereyağı yeterince eriyip kızdıktan sonra da çay bardağındaki ceviz için tavaya atılarak kavrulmaya başlanır. Cevizler için kısa bir süre beklendikten sonra 2 çay bardağı irmik de bu karışıma eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Burada kavurmanın yeterli olup olmadığının ölçüsü irmiğin renk değişimi olacaktır. Yeterince kavrulan irmiğin pembeleşmesi gereklidir. İrmik yeterince pembeleşmeden kavurma işlemi bırakılırsa; cevizli irmik helvası istenen tatta olmayacaktır.
- Yukarıdaki aşamalar tamamlandıktan sonra sıra bu iki ayrı karışımın birleştirilmesine ve cevizli irmik helvasının kabasını oluşturmaya gelmiştir. Daha önce kullanılmış veya yeni bir tencerede süt-şeker karışımı ile irmik- ceviz karışımı karıştırılır. Tekrar ocakta ateşe bırakılarak iyice suyunu çekmesi ve karışımın özleşerek homojen olması beklenir.
- Karışım yeterince kaynatıldıktan sonra ise geri kalmış olan şeker de eklenir. Şeker iyice yedirilinceye kadar karıştırılır. Artık cevizli irmik helvası için gerekli temel kısım tamamlanmıştır. Bu aşamada cevizli irmik helvasının üzeri kâğıt havlu- peçete vb. Bir gereçle örtülerek dinlenmeye bırakılır.
- Cevizli irmik helvası yeterince dinlendikten sonra kaselere veya küçük tabaklara alınır. Son olarak isteğe bağlı olduğu belirtilen baharatlardan kullanılacak olan varsa bunlar da üzerine eklenir ve servis edilir.
- Cevizli irmik helvası tarifi tamamlanmıştır.
- Afiyet olsun.
19.01.2024 00:42:38
Cevizli İrmik Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Cevizli İrmik Helvası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|