Yoğurtlu İrmik Tatlısı
Yoğurtlu irmik tatlısı; diğer klasik tatlı çeşitleri arasında pek fazla bilinen bir çeşit değildir. Fakat çok bilinmemesi kesinlikle tarifin zor olması, pahalı olması, yöresel olması, vs. Sebeplerden kaynaklanmamaktadır. Tam tersi; yoğurtlu irmik tatlısının adımları o kadar sade ve pratiktir ki, mutfak konusunda acemi olanların; yoğurtlu irmik tatlısını diğer klasik tatlılara göre çok daha kolay hazırlayacağı kesindir.
Ayrıca; çayın yanında misafirlere ikram etmek için veya akşam yemeklerinden sonra ev halkına özel bir ikramda bulunmak için ev hanımlarının da başvurabileceği çok isabetli bir tercihtir. Yazının devamında da ilk defa deneyeceklere rehberlik etmek açısından; gerekli malzemeler listesi ve adım adım yoğurtlu irmik tatlısı tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Fakat tabii ki imkân varsa çevredeki bilgili kişilerden canlı yardım alınması da tavsiye edilir. Kolay gelsin.
Yoğurtlu irmik tatlısı için gerekli malzemesi- 1,5 su bardağı irmik
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı un
- Hindistan cevizi
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 4,5 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- 1 paket vanilya
- 2 paket kabartma tozu
- Yarım su bardağı sıvı yağ
NOT: Yukarıda verilen malzeme miktarları bir standart fırın tepsisini dolduracak kadardır. Daha fazla kişiye yoğurtlu irmik tatlısı ikram edecek olanların; malzeme miktarlarını bununla orantılı olarak ayarlamaları gereklidir.
Yoğurtlu irmik tatlısı tarifi nasıl yapılır?- Malzemeler temin edildikten sonra yoğurtlu irmik tatlısının hazırlanışına geçilebilir. Genel hatlarıyla yoğurtlu irmik tatlısı; harcın ve şerbetin hazırlanması ve son olarak bunların birleştirilmesinden ibarettir. Fakat bu iki basit adımın da illaki detayları vardır ve bu detayların üzerinden geçmek; yoğurtlu irmik tatlısının tadı açısından faydalı olacaktır.
- Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin yoğurtlu irmik tatlısı için uygun bir hale getirilmesi gereklidir. Neyse ki diğer yemek tariflerinde olduğu gibi yoğurtlu irmik tatlısında kesme, dilimleme, haşlama, vs. İşlemler yoktur. Yalnız; şekerin yarım su bardağı kadarı, su ve limon suyu şerbet için kullanılacağından; bu üçünün ayrılması ve bir grup olarak bulundurulması daha iyidir. Diğer malzemeler ise yoğurtlu irmik tatlısının harcı için kullanılacaktır. Malzemeler üzerinde yapılması gereken hazırlıklar bu kadardır. Son olarak; yoğurtlu irmik tatlısının harcı için yoğurmaya uygun bir kap ve şerbeti için kaynatmaya uygun bir tencerenin, bir fırın ve fırın tepsisinin de şimdiden hazır edilmesi, ileri aşamalarda kolaylık sağlayacaktır.
- Hazırlıklar tamamlandıktan sonra yoğurtlu irmik tatlısının ilk adımı uygulanır. Bu adımda; şerbet hazırlanacaktır ki; yoğurtlu irmik tatlısı tamamlanana kadar soğusun. Bunun için; şerbet yapmak üzere ayarlanan tencereye 4 su bardağı su, 1 çay kaşığı limon suyu ve yarım su bardağı şeker konarak ocakta karıştırılarak kaynatılır. Şerbetin kaynaması boyunca karıştırılması; adımı hızlandıracaktır. Tenceredeki su kaynadığı anda ocaktan alınır. Böylece yoğurtlu irmik tatlısının şerbeti hazırlanmış olur. Lazım olduğunda kullanılmak üzere bu karışım bir köşede bekletilir.
- Yoğurtlu irmik tatlısının bu adımında; harç hazırlanacaktır. Hazırlık aşamasında çırpma yapmak için ayarlanan kaba ilk olarak 3 adet yumurta kırılır. Ardından geri kalan 4 su bardağı şeker boca edilir ve bir çırpıyla karıştırma işlemine başlanır. Yumurta ve şeker birbirine yeterince karışınca köpürecek ve beyazlaşacaktır. Bu kıvam elde edilene kadar karıştırma işlemine devam edilir. Sonrasında 1,5 su bardağı yoğurt da aynı kaba eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Yoğurt da kaptaki karışımla yeterince özleşip homojen olduktan sonra yarım su bardağı sıvı yağ kabın içine ilave edilir ve çırpmaya devam edilir. Tüm bu eklemeler arasında yeterli bir süre beklenmesi ve o süre boyunca karıştırma-çırpma işleminin gereken özenle yapılması çok önemlidir. Aksi halde yoğurtlu irmik tatlısı istenen kıvamda olmayabilir; bu da tadını bozabilir. Bu kural doğrultusunda; 1,5 su bardağı unun da kaba ilave edilmesiyle devam edilir. Unun topaklanması engellenerek yeterince karışması sağlandıktan sonra kabartma tozları da kaba eklenir ve aynı işlemlere tabi tutulur. Ardında 1,5 su bardağı irmik de eklenir ve karışıma iyice yedirilir. İrmik; adı üzerinde, yoğurtlu irmik tatlısı için en önemli aromalardan biridir. Bu yüzden yeterince karışmasına özellikle dikkat edilmelidir. İrmikten sonra son olarak vanilya da kabın içine ilave edilir ve aynı işlemlere tabi tutularak karışıma sinmesi sağlanır.
- Artık yoğurtlu irmik tatlısının iki temel kısmı elde edilmiş; bunları son şekillerinin verilmesi kalmıştır. Bunun için; önceden ayarlanan fırın tepsisi bir güzel yağlanır ve çırpma kabında hazırlanmış olan harç bu tepsiye dökülür. Yoğurtlu irmik tatlısının dengeli bir tatta olması açısından; harcın tepsinin her yerine eşit ve düz bir şekilde dağılmasına dikkat edilmelidir. Ardından fırına verilen yoğurtlu irmik tatlısı, fırında pişmeye bırakılır. Pişme belirtisi; üzerinin hafifçe kızarması olacaktır. Bunun için; arada sırada fırının açılıp kontrol edilmesi faydalı olacaktır.
- Yoğurtlu irmik tatlısı yeterince piştikten sonra fırından alınır. İlk adımda hazırlanan ve soğuması için bekletilen şerbet; hiç bekletilmeden tepsideki yoğurtlu irmik tatlısının üzerinde gezdirilir. Böylece; yoğurtlu irmik tatlısının iki temel kısmı birleştirilmiş olur. Şimdi bunların da birbirine iyice sinmesi gerektiği için; fırın açılmadan, içinde kalan ısıdan faydalanmak üzere, şerbeti konmuş yoğurtlu irmik tatlısı 3-4 dakika kadar daha fırında tutulur. Böylece; tatlı ve şerbeti iyice birbirine karışmış olur.
- Fırından alınarak soğuması için bekletilen yoğurtlu irmik tatlısı; daha sonra dilimlenerek tabaklara konur ve servis edilir.
- Yoğurtlu irmik tatlısı tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 05:32:02
Yoğurtlu İrmik Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yoğurtlu İrmik Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|