{ "title": "Yer Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi", "image": "https://www.irmikhelvasi.gen.tr/images/yer-fistikli-irmik-helvasi-tarifi.gif", "date": "20.01.2024 17:58:54", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "Yer fıstıklı irmik helvası, özellikle canınız tatlı bir şeyler istediğinde rahatlıkla yapıp tüketebileceğiniz bir tarif. Aynı zamanda sıcak yaz günlerinde dondurma ile soğuk kış günlerinde ise ılık olarak tüketebileceğiniz yer fıstıklı irmik helvasını her mevsim afiyetle tüketebilirsiniz.

Yer Fıstıklı irmik Helvası Malzemeleri
Yer Fıstıklı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Yer fıstıklı irmik helvası için ilk olarak kabuklu olan yer fıstıklarının kabuklarını temizleyelim ve enlemesine olacak şekilde ikiye bölelim. Toz şekeri, sütü ve suyu uygun büyüklükte bir tencereye alıp orta harlı üzerine de kaynayana kadar pişirelim. Şerbet kaynamaya başladığında ocağın altını kapatalım ve tezgâhın üzerine tenceremizi alalım.

Helvamızı pişireceğimiz tencereye tereyağını ve sıvı yağı ilave edip eritelim. Yağ hafif kızarınca tencereye irmiği boşaltıp kısık ateşte kavuralım. Bu aşamada irmiklerin yanmaması için sürekli tahta kaşıkla karıştırmaya dikkat edelim. İrmikler hafif pembeleşince içerisine yer fıstıklarını ilave edelim ve irmikle birlikte birkaç dakika kadar kavuralım. Yer fıstığı yağlı bir kuru yemiş olduğu için ısıyla temas ettiğinde hemen kızarmaya başlar. Bunun için ilk önce irmiğin kavrulması daha sağlıklı olacaktır.

Kavrulan irmik ve yer fıstıklarının üzerine ılımış olan şerbeti boca edip kısık ateşte helvayı pişirelim. Bu aşama da helvaya şerbeti ilave ettikten sonra kaşıkla bir iki çevirin ve tencerenin kapağını kapatalım. Helva verilen şerbeti çekince tencerenin kapağını açıp üzerine bir havlu peçete veya temiz bir bez örtüp kapağı tekrar kapatalım. Böylelikle 10 dakika kadar yer fıstıklı irmik helvasını demlenmeye bırakalım. Verilen süre içerisinde demlenen helvayı tezgâhın üzerine alıp servis tabaklarına paylaştırıp sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sunum İçin; Eğer eviniz de çukur dondurma kasesi veya şekilli herhangi bir kâse varsa kâsenin iç kısmını hafif ıslatın ve helvadan kâseye birkaç kaşık alın. Ardından helvanın üzerine hafif şekilde bastırın ve servis tabaklarına kâseye ters çevirip helvayı şekilli olarak kaseden çıkartın. Böylelikle yer fıstıklı irmik helvası önce gözünüze sonrasında ise midenize hitap edip hem sizi hem de sevdiklerinizin yüzünü gülümsetecektir.
" } ] }