{ "title": "Tahinli İrmik Helvası Tarifi", "image": "https://www.irmikhelvasi.gen.tr/images/tahinli-irmik-helvasi-tarifi.gif", "date": "21.01.2024 09:16:17", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Tahinli İrmik Helvası tarifi, çok kolay ve basittir. Kış aylarında sıkça yapılan ve enerji bakımından dolu olan bir tatlı çeşididir. İçerisine katılan malzemelerden dolayı besin değeri yüksektir. Balık sofralarından sonra tatlı olarak değerlendirilebilir. Yine tercih edilirse çay sofralarında da başarılı bir sunum elde edilir. Beş çayı alışkanlığı olanlara iyi bir çay yanı tatlısıdır. Çocuklara enerji verir ve tok tutar. Kan şekerini hem toparlar. İçerisinde tahin kullanıldığı için vücut ısısını artırır. Bu yüzden kış mevsimi geldiğinde bolca yapılır ve tüketilir. Bu tarifte pekmez kullanılmamıştır, fakat dileyen besin değerini daha da fazlalaştırmak için sunumunda pekmez kullanabilir. Üzeri için süsleme yapılacağı zaman arzuya göre kuru yemişler kullanılabilir. Saklama ve muhafazası oldukça kolaydır. Buzdolabında saklanabildiği gibi oda sıcaklığında da taze kalabilir. Her iki saklama seçeneğinde de mutlaka üzeri sıkı sıkı kapatılmalıdır. Mümkün olduğunca cam kap kullanılmalıdır.

Tahinli İrmik Helvası İçin malzemeleri
Tahinli İrmik Helvası Üzeri için
Tahinli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Tatlının hazırlığına derin bir tencere alarak başlayalım. Bu aşamada rahat bir çalışma olsun isteyenler mutlaka yanmaz yapışmaz özelliğe sahip bir tencere seçimi yapmalılar. Tencerenin içerisine ilk olarak margarini ve tereyağını koyalım. Her iki yağda eridiğinde çam fıstığını tencerenin içerisine dahil edelim. Fıstıkları pembeleşene kadar kavuralım. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken, ocağın ayarının çok düşük olmasıdır. Çünkü bu süreçte harlı ateş kullanılırsa yağlar haddinden fazla ısınır ve bu durumda direkt tatlının kalitesini düşürür. Kavrulma aşamasını tamamlamış olan fıstıkların içerisine irmiğin tamamını koyalım ve kavurma işlemini karıştırmak şartıyla devam ettirelim. Bir süre kavurmuş olduğumuz irmiğin üzerine tahini ilave eldim. Bu karışım kavrulmaya devam ederken bir kilo sütün içerisine şekeri ilave edelim ve erimesini sağlayalım. Tencerenin içerisine sütü de ilave edip pişirmeye başlayalım. Helvayı sürekli karıştırarak pişirelim. Helvanın üzeri göz göz olduğunda olması gereken kıvama gelmiş demektir.

Pişirmiş olduğumuz irmik helvasını, cam bir tepsinin içerisini ıslattıktan sonra tepsiye dökelim ve üzerini iyice düzleyelim. Bu işlem bittiğinde helvayı istenilen şekillerde dilimleyelim. Her dilimin üzerine bir adet gelecek şekilde bademleri pay edelim. Helvanın sunum aşamasında üzerine pekmez dökelim ve görseli kuvvetlendirelim. Yine pekmez kullanmak isteyenler tatlı henüz sıcakken tatlının tamamına pekmez dökebilirler. Kış günlerinde enerji verecek olan tahinli irmik helvası servise hazırdır.
Afiyet olsun.
" } ] }