{ "title": "Sütlü İrmik Helvası", "image": "https://www.irmikhelvasi.gen.tr/images/sutlu-irmik-helvasi.gif", "date": "20.01.2024 00:22:26", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "Sütlü irmik helvası, Osmanlı mutfağının en güzel tatlı çeşitlerinden biri olduğu gibi en bilinenler arasında da ilk sıradadır. Eskiden günümüze kadar mutfaklarda yapılan irmik helvasının da bazı çeşitleri bulunmaktadır. Sütlü irmik helvası başta olmak üzere cevizli, bademli, fıstıklı ve çeşitli baharatlar kullanılarak hazırlanan birkaç çeşidi daha vardır. Özellikle taziye evlerinde yapılan sütlü irmik helvasını canınız ne zaman isterse yapabilirsiniz.

Sütlü İrmik Helvası Malzemeleri
Sütlü İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Sütlü irmik helvasının başlangıcına şerbetini hazırlayarak başlayalım. Bunun için 2 su bardağı sütü ve 1 su bardağı toz şekeri küçük bir tencerenin içerisine alıp ocağın üzerine yerleştirelim. Ocağın altını kısık ateşte açalım ve şerbeti pişmeye bırakalım. Şerbetin şekerinin çabuk erimesi için ara sıra kaşıkla karıştıralım. Şerbet ocakta pişerken biz de bu arada helvanın irmiğini kavurmaya geçelim.

Pilav tenceresine veya herhangi bir teflon tencereye 4 yemek kaşığı tereyağı ile 1 yemek kaşığı sıvı yağı ilave edip ocağın altını açalım. Yağları kısık ateşin üzerinde eritelim ve eriyince tencereye irmiği boşaltıp kavurmaya başlayalım. Bu aşama da irmiği sürekli karıştırmaya özen gösterelim. Aksi halde irmik yanabilir. İrmiği tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavuralım.

İrmik pembeleşince diğer tencerede kaynamış olan şerbeti irmiğin üzerine ilave edelim. Bu arada irmik ve şerbet sıcak olduğu için birden fokurdayıp ocağınızı batırabilir. Bunun önüne geçmek için şerbeti biraz ılıtıp irmiğin üzerine dökebilirsiniz.

İrmik ile şerbet buluşunca kaşıkla karıştırarak birkaç dakika kadar pişirelim. Sütlü irmik helvası sütünü tamamen çekince üzerine bir bez örtelim ve 10-15 dakika kadar pilav demler gibi demlenmeye bırakalım. Sürenin ardından tencerenin kapağını açalım ve sütlü irmik helvasından ıslatılmış kâseye bir kepçe kadar alalım. Ardından kepçenin ters tarafı ile bastırıp kâseyi servis tabağına ters çevirelim. Kolaylıkla çıkmış olan sütlü irmik helvasının sunum yapalım. Arzu ederseniz üzerine çikolata sosu, Hindistan cevizi veya yanına dondurma ilave edip sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }