Peynirli irmik helvası; herkesçe bilinen sade irmik helvasına peynir aroması katılması suretiyle elde edilen; son derece özgün ve son derece lezzetli bir tariftir. Tarifin bu kadar özgün olmasına rağmen; hiçbir ender bulunan malzemesi yoktur. Yani malzemeleri son derece basit ve her yerde bulunabilecek cinstendir. Yazının devamında da peynirli irmik helvası için gerekli malzemeler ve peynirli irmik helvası tarifinin uygulanışı hakkında bilgiler verilmiştir:
Peynirli irmik helvası için gerekli malzemeler
2 çay bardağı irmik
1 paketten biraz az margarin
100-150 gram tuzsuz peynir
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 su bardağı su
Peynirli irmik helvası tarifi nasıl yapılır?
Her tarifte olduğu gibi peynirli irmik helvası tarifinde de bazı malzemelerin önceden hazırlanıp birtakım işlemlerden geçirilmesi gereklidir. Bunun için öncelikle hazırlanmış olan peynirler dilimlenerek ince ince kıyılmalı; sonraki aşamalarda karışıma katılacağı için çok küçük parçacıklar haline getirilmelidir. Ayrıca margarin ve irmik bir grup; şeker, süt ve suda bir grup olarak ayrılırsa peynirli irmik helvası tarifinde sonraki aşamalar için kolaylık sağlayacaktır.
Yukarıda anlatılan hazırlıklar yapıldıktan sonra ilk olarak peynirli irmik helvası için gereken irmik karışımı hazırlanacaktır. Kavurmaya uygun br tavaya hazırlanmış olan tereyağı konarak ocak açılır ve margarinin erimesi sağlanır. Margarin yeterince eridikten sonra ise hazırlanmış olan 2 çay bardağı da bu tavaya atılarak karıştırılır ve kavrulmaya başlanır. Burada irmiğin yeterince kavrulup kavrulmadığının ölçüsü, irmiğin renginin pembeye dönüşmesidir. İrmik pembeye dönüştüğü anda yeterince kavrulmuş demektir ve ocaktan alınabilir.
Peynirli irmik helvası için irmik karışımı hazırlandıktan sonra sıra süt-şeker karışımına gelmiştir. Bu aşama irmik kadar uzun ve zahmetli değildir. Bir tencereye hazırlanmış olan 1 su bardağı su, 1 çay bardağı süt ve 1,5 su bardağı şeker eklenerek karıştırılmaya başlanır. Burada karıştırma süresinin ölçüsü şekerin tamamen çözünmesi ve karışıma homojen olarak dağılmasıdır. Şekerin karışıma yedirilmesi konusunda özensiz davranılırsa peynirli irmik helvası şekersiz, istenmeyen bir tatta olacaktır. Ayrıca bu süt-şeker karışımının hazırlandığı tencere kaynatma işlemi için uygun olmalıdır. Çünkü sonraki aşamalarda görüleceği üzere bu kapta kaynama işlemi yapılacaktır.
Yukarıdaki iki aşamada peynirli irmik helvası için gerekli olan temel kısımlar tamamlanmıştır. Şimdi sırada bu iki temel kısmın birleştirilerek peynirli irmik helvasının kabasını oluşturmak vardır. Bunun için; tavada kavrulmuş olan irmik-tereyağı karışımı alınır ve tencerede bulunan süt-şeker-su karışımına eklenir. Bu işlemin sonunda peynirli irmik helvasının helva kısmı oluşacaktır. Peynir aromasının eklenmesi ise sonraki aşamalarda anlatılmıştır.
İrmik yukarıda anlatıldığı gibi tencereye atıldıktan sonra ocak açılır ve tencere bir taraftan karıştırılarak bir taraftan da kaynamaya bırakılır. Bu aşamada karıştırma işlemine istikrarlı ve sürekli bir şekilde devam etmek önemlidir, aksi takdirde karışım tamamen homojen olmayacak; peynirli irmik helvasının tadı her kısmında aynı olmayacaktır. Burada kaynatma işleminin süresi, karışımın suyunu çekmesiyle ölçülür. Tenceredeki karışım suyunu çekip tadı iyice özleştiği anda karışım yeterince kaynatılmış ve ocaktan alınabilir demektir.
Yalnız peynirli irmik helvası ocaktan alınmadan önce yapılması gereken son bir işlem daha vardır; suyunu çeken karışıma kısık ateşte ufak parçacıklar halinde dilimlenmiş peynirler de eklenir ve üzerleri helvayla örtülünceye kadar karıştırılmaya devam edilir. Peynirin karışımda eşit olarak dağılması; peynirli irmik helvasının lezzetli olması açısından önemlidir.
Bu aşama da gerçekleştirildikten sonra karışım ocaktan alınır ve 10 dakika kadar soğumaya bırakılır. Soğutma işlemi fazla uzatılmamalıdır çünkü peynirli irmik helvası sıcak servis edilen bir tatlıdır.
Soğuduktan sonra peynirli irmik helvası tabaklara konarak servis edilir.
Peynirli irmik helvası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.