{ "title": "Kakaolu İrmik Tatlısı", "image": "https://www.irmikhelvasi.gen.tr/images/kakaolu-irmik-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 06:57:45", "author": "Nebihe", "article": [ { "article": "Kakaolu İrmik Tatlısı pek çok kişinin beğenerek yediği ve sütlü tatlılar arasında yer olması sebebiyle hafif tatlılar arasında yer almasından dolayı en sevilen tatlılar arasında yer almaktadır. Yapılışı oldukça kolay olan ve misafirlerinize ikram edebileceğiniz kadar lezzetli bir tatlı olmasından dolayı yörelere göre değişen pek çok tarifi de bulunmaktadır. Her yöre kendi damak zevkine göre çeşitli değişiklikler yapıyor olsa da bu tatlı çeşidi için size vereceğimiz tarifin en güzel çeşidini yapmanızı sağlayacağından emin olabilirsiniz. Üstelik şeker oranını ayarlarken vereceğimiz ipucu da çok işinize yarayacaktır.

Kakaolu İrmik Tatlısı Malzemeleri
Kakaolu İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak yapmanız gereken derin bir kaba sütünüzü, şekerinizi ve irmiğinizi koyup ocağa almak olacaktır. Ocağa aldığınız tatlı karışımınızı sürekli olarak karıştırarak kıvama gelmesini sağlamanız gerekmektedir. Burada 11 yemek kaşığı şeker olarak belirttiğimiz şeker miktarını dilerseniz ağız tadınıza göre düşürebilirsiniz. Ancak normal bir damak tadına sahipseniz ve şekerle ilgili sıkıntınız yoksa bu ölçü tam tarif olacaktır. Pek çok kişi ağızda şekerli bir tat istemediğinden dolayı şeker ölçüsünü azaltabilmektedir. Ancak tatlı yapımının sonraki aşamalarında da göreceğiniz gibi karışımın yarısını alıp kalan yarısını kakao için ayırdığınızda şekerini azaltmanız kakaonun acı bir tat yaratmasına neden olabilmektedir. Bu aşamada az şeker kullanmanız size sıkıntı yaratabilmektedir. Ancak kakao eklerken bir kaşık daha şeker eklemeniz durumu dengeleyebilecektir, ama bu durumda şekerin de erimesi için iyice karıştırmanız daha uygun olacaktır.

Karışımınız kıvama geldikten sonra içine vanilya ve margarini de ilave edip karıştırdıktan sonra ateşten alabilirsiniz. Pişirme işiniz bu aşamada sona erecektir. Bundan sonra şekilli bir cam kabı (Mümkünse borcama) ya da kek kalıbını sıcak su ile iyice ıslattıktan sonra ıslak kabınızın içine streç yaymanız gerekmektedir. Strecin üzerinize pişen tatlınızın yarısını döktükten sonra kalan tatlı karışımının içine kakaoyu da ekleyerek bir çırpıcı yardımı ile kakaonun tamamını yedirene kadar bir çırpıcı yardımı ile karıştırmalısınız. Daha sonra beyaz katmanın üzerine eşit dağılacak biçimde iri çekilmiş olan fındıklarınızı dökmeniz gerekmektedir. Son olarak da kakaolu tatlı karışımınızı fındık serpilmiş beyaz tatlı katmanının üzerine yine eşit dağılacak biçimde dökmeniz gerekmektedir.

Strecinizin dışarıda kalan kısımlarını kakaolu katmanın üzerine gelecek şekilde içeriye doğru kıvırdıktan sonra önce oda sıcaklığında tatlınızı soğumaya bırakmanız gerekmektedir. Daha sonara tatlınız soğuduktan sonra buzdolabında en az 2 saat soğutmanız gerekmektedir. Soğutma işlemi bittikten sonra sıra servis etmeye geldiğinde bu tatlıyı kakaolu kısım alta gelecek şekilde ters çevirerek tabağınıza almanız gerekmektedir. Alt kısımda streç olacağından streci çıkardıktan sonra dilerseniz üzerini yine iri çekilmiş fındıklarla süslemeniz de hoş bir görünüm oluşturacaktır.

Afiyet Olsun.
" } ] }