İrmikli sütlü tatlı; adından tahmin edileceği üzere irmik ve süt aromaları kullanılarak hazırlanan, son derece basit ve diğer tatlı tariflerinden farklı hiçbir zahmeti olmayan bir tariftir. Hazırlaması sadece birkaç basit işlemden ibaret olan irmikli sütlü tatlı; tarifinin bu basitliğinin aksine son derece lezzetli ve hoş bir ikram yemeğidir. Özellikle misafirliklerde; gün yemeklerinde ev hanımlarının vazgeçilmez tatlı tariflerinden biri olan irmikli sütlü tatlı için gerekli malzemeler ile tarifin hazırlanışı; genel hatlarıyla aşağıda incelenmiştir:
İrmikli sütlü tatlı için gerekli malzemeler
2 çay bardağı irmik
6-7 yemek kaşığı toz şeker
1 kutu süt (1kg)
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
1 yemek kaşığı margarin
1 paket vanilya
Sosu için
Hindistan cevizi
Antep fıstığı, fındık, ceviz, tarçın, vs. İstenen aromalar
İrmikli sütlü tatlı tarifi nasıl yapılır?
İrmikli sütlü tarifinin hazırlanması için ilk olarak her tatlı tarifinde olduğu gibi temel malzemelerin birleştirilip kaynatılmasıyla bir karışım oluşturulması gereklidir. Zaten yazının başında söylendiği gibi irmikli sütlü tatlının hemen hemen her aşaması diğer tatlı tarifleriyle ortaktır. Kendine has çok nadir birkaç püf noktası vardır.
Bu temel karışımı hazırlamak için 1 kg süt; ocakta kaynatılabilecek uygun bir kap, tencere, vs. Gerece dökülür. Döküldükten sonra ocak açılarak süt ısıtılmaya başlanır. Süt biraz ılıdıktan sonra ise 6-7 yemek kaşığı toz şeker ve 2 çay bardağı irmik bu sütün içine dökülerek karıştırmaya başlanır. Bu malzemeler; irmikli sütlü tatlı için gereken temel karışımı oluşturacaktır. Yani; malzemelerin tamamen birbirlerine karışarak iyice homojen olmaları çok önemlidir.
Süt-irmik-şeker karışımı iyice kaynayıncaya kadar karıştırılmaya devam edilir. Bu karışım zamanla koyu kahverengine bürünecektir. Bu durum, karışımın yeterince ısıtıldığının göstergesidir. Söylenen rengi aldıktan sonra süt karışımına yeni malzemeler eklenerek sütlü irmikli tatlı tarifine devam edilebilir.
Tarife devam etmek için tencereye Hindistan cevizi (1 yemek kaşığı), margarin ve vanilya da eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Bu malzemeler de eklendikten sonra yeterince ısınan karışım; koyu bir renge bürünecek ve boza gibi yarı katı yarı sıvı bir kıvamda olacaktır. Karışım bu şekli aldığı anda yeterince ısıtılmış demektir ve ocaktan alınmalıdır.
Ocaktan alındıktan sonra bu irmikli sütlü tatlı karışımı; önceden belirlenmiş bir tepsi, borcam, vs. Kaba her kısmına eşit olacak şekilde dökülür ve soğumaya bırakılır. Bu aşamada karışım mümkün olduğunca eşit seviyede dökülmelidir. Çünkü kabın her kısmında yüksekliğin eşit olması; irmikli sütlü tatlının her noktadan eşit şekilde pişmesi açısından önemlidir.
Tepsiye dökülüp yeterince soğutulduktan sonra irmikli sütlü tatlı neredeyse hazırdır. Son aşama olarak sosunun da hazırlanması gereklidir.
Sosunu hazırlamak için; haricen ayrılan Hindistan cevizi ve diğer dökülmek istenen fıstık, fındık, tarçın, vs. Aroması; tepside her yere mümkün olduğunca eşit dağılacak şekilde serpilir.
İrmikli sütlü tatlı artık hazırdır ve soğuk olarak servis edilebilir.