İrmikli şekerpare; geleneksel ve klasikleşmiş bir hal alan tatlı çeşitlerinden sıkılanlar için denemeye uygun harika bir tariftir. Bilinen şekerpare tarifine irmik eklenerek ve birtakım özgün işlemler yapılarak elde edilen irmikli şekerpare; özellikle misafirlere özel bir tat ikram etmek için en uygun tercihlerden biridir. Tarifin hazırlanmasında da hiçbir zorluk yoktur. En azından harç hazırlamayı bilen bir kişi; irmikli şekerpare tarifini da rahatlıkla hazırlayacaktır. Yine de ilk defa deneyeceklere bir rehberlik olması adına; yazının devamında gerekli malzemeler listesi ve adım adım irmikli şekerpare tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin:
İrmikli şekerpare için gerekli malzemeler
1 paket margarin
2 yumurta
4-5 yemek kaşığı irmik
3,5-4 su bardağı un
Hindistan cevizi
Yarım limon
Yarım paket kabartma tozu
1-1,5 su bardağı pudra şekeri
4-5 su bardağı toz şeker
En az 6 su bardağı su
İrmikli şekerpare tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra irmikli şekerpare tarifin başlanabilir. Çoğu tatlı tarifinde olduğu gibi irmikli şekerparede de ilk olarak bir harç hazırlanacak, daha sonra bu harç fırında kızartılacak ve üzerine şerbet dökülecektir. Fakat bu basit adımların detayına inmek tarifi güzelce incelemek faydalı olacaktır.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin irmikli şekerpare için uygun hale getirilmesi gereklidir. Neyse ki malzemeler üzerinde yapılması gereken bir kesme, dilimleme, vs. İşlem yoktur. Fakat; toz şeker, su ve limonun hepsi şerbet hazırlamak için kullanılacağından, bu malzemeler ayrı bir grup olarak ayrılabilir. Onun dışındaki malzemeler de irmikli şekerparenin harcı için kullanılacaktır. Ayrıca; irmikli şekerpare harcı hazırlamak için derince bir kabın, irmikli şekerpareleri pişirmek üzere bir fırın tepsisi ve bir fırının ve şerbeti kaynatmak üzere bir tencerenin şimdiden hazır edilmesi de kolaylık sağlayacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra irmikli şekerpare tarifinin ilk adımı uygulanır. İlk adımda; irmikli şekerpare harcı hazırlanacaktır. Bunun için; önceden ayarlanmış olan kaba 1 paket margarin ve 2 adet yumurta konur ve karıştırma işlemine başlanır. Burada; tüm malzemeler aynı anda eklenip de karıştırma işlemi de yapılabilir fakat pek tavsiye edilmez. Çünkü; malzemelerin tek tek eklenmesi ve her ekleme arasında güzelce karıştırılması sayesinde; irmikli şekerparenin tadı daha yoğun ve daha güzel olacaktır. Yumurta ve margarine; margarin kısmen sıvılaşıncaya kadar karıştırıldıktan sonra un da ilave edilir. Un miktarının aralıklı olarak verilmesinin sebebi, gereken miktarın zaman zaman değişebilmesidir. Fakat 4 su bardağının tam olarak kullanılması genelde en ideal seçenektir. Un da eklenerek yeterince karıştırıldıktan sonra irmik de eklenir ve karıştırma işlemine devam edilir. İrmik ve un; irmikli şekerparenin kıvamı açısından son derece önemli malzemelerdir. Bu yüzden yeterince karışmaları ve homojen bir hal almaları çok önemlidir. Bu kural doğrultusunda yeterince karıştırma yapıldıktan sonra; pudra şekeri de aynı kaba eklenir ve bir süre daha karıştırma yapılır. Pudra şekeri; irmikli şekerpareyi tatlı yapan malzemedir. Bu yüzden mümkün olduğunca dengeli dağıtılmalı ve güzelce karıştırılmalıdır. Son olarak kabartma tozu da eklendikten sonra irmikli şekerpare harcı güzelce karıştırılır ve bu adım tamamlanmış olur.
İrmikli şekerpare tarifinin bu adımında; kaptaki harçtan parçalara koparılacak ve fırında pişirmeye uygun büyüklükte irmikli şekerpareler elde edilecektir. Buna göre; ilk adımda hazırlanmış olan harçtan, avuç içinin yarısını geçmeyecek büyüklükte irmikli şekerpareler koparılır ve iki el arasında güzelce yuvarlanarak top şekli verilir. Diğer yandan; kullanılacak olan fırın tepsisi de yağlanmalıdır. Çünkü; irmikli şekerpareler bu tepsiye dizilecektir. Kaptaki harç bitene kadar irmikli şekerpareler koparılır ve fırın tepsisine dizilir. Tepsideki irmikli şekerpareler hemen ardından fırına konur ve pişmeye bırakılır.
İrmikli şekerpareler fırındayken şerbet hazırlama işlemine de başlanabilir. Hazırlık kısmında temin edilen tencereye 6 su bardağı su, 4-5 su bardağı toz şeker ve yarım limon suyu konur. Ocakta kaynatılmaya başlanır. Eğer irmikli şekerpare şerbetinin gereğinden tatlı ve yoğun olma ihtimali varsa; biraz daha su eklenerek şerbet seyreltilebilir. Tenceredeki karışım fokurdamaya başlayınca şerbet hazırlanmış demektir. Fakat; bu sıcak şerbetin, irmikli şekerpare soğuduktan sonra dökülmesi gerektiği için, kaynatma işleminin yavaş yapılması tavsiye edilir. Çünkü; irmikli şekerpareler fırından çıkarılınca bir süre de soğumaları için beklenmelidir.
İrmikli şekerpare fırından alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra; şerbeti sıcak bir durumdayken üzerine dökülür. Sonrasında da tabaklara konarak servis edilir.
İrmikli şekerpare tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.