{ "title": "İrmikli Gül Tatlısı", "image": "https://www.irmikhelvasi.gen.tr/images/irmikli-gul-tatlisi.JPG", "date": "21.01.2024 17:40:25", "author": "Erçetin", "article": [ { "article": "
İrmikli Gül Tatlısı, görünümünün vermiş olduğu şıklık ve lezzetinin damakta kalması tatlıyı oldukça özel kılmaktadır. İrmikli gül tatlısını akşam yemeklerinin ardından veya canınız şekerli gıdalar çektiğinde çarçabuk hazırlayıp kendinize tatlı bir ziyafet çekebilirsiniz. Aynı zamanda şeklinin güle benzemesi nedeniyle de eşinize güzel bir sürpriz yapmak istediğiniz de bu tatlı tarifine o gün ki menünüz de yer verebilirsiniz.

İrmikli Gül Tatlısı Malzemeleri

İrmikli Gül Tatlısı Hamuru için
İrmikli Gül Tatlısı Şerbeti için
İrmikli Gül Tatlısı Nasıl Yapılır?

İrmikli gül tatlısının hazırlanışına şerbet ile başlayalım ve bunun için şeker ile suyu uygun büyüklükteki bir tencerenin içerisine alalım. Tencerenin altını kısık ateşte açalım ve şerbeti kaynamaya bırakalım. Şerbet birkaç taşım kaynayınca içerisine limon suyunu ilave edelim ve ocağın altını kapatıp tencereyi serin bir ortama kaldıralım. Şerbet soğurken biz de hamuru hazırlamaya geçelim.

Bir tane yoğurma kabının içerisine sıvıyağ, margarin, yoğurt, yumurta, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip parmak uçlarımız ila yoğuralım. Karışım beyaz renkli bir kıvam alacaktır. İrmik ile unu da ayrı bir kabın içerisine alıp karıştıralım. Hazırladığımız unlu malzemeyi birbiri ile özleşen karışımın içerisine azar, azar ilave ederek yoğuralım. Hamur kabın içerisinden rahatlıkla çıkacak kıvama geldiğinde üzerine bir bez örtüp buzdolabına kaldıralım ve 4-5 dakika kadar bekletelim.

Sürenin ardından hamuru tezgâhın üzerine alalım ve 4 eşit bezeye bölüp bezin altına yerleştirelim. Ardından tezgâhın üzerine un serpiştirelim ve bir tane bezeyi tezgâhın üzerine alıp bir merdane yardımı ile açalım. Bu aşamada açılan hamurun yaklaşık 1 cm kalınlığında olması gerekiyor. 1 cm'den kalın olduğu zaman hamurun iç kısmı fırında yeterli şekilde pişmiyor ve yumuşak olarak kalıyor.

Açılan yufkanın üzerine bir tane orta büyüklükte çay bardağı yerleştirip bardağının ağız kısmı ile hafif bastırarak parçalar oluşturalım. Diğer bezeleri de aynı şekilde açalım ve çay bardağı ile yuvarlak parçalar oluşturalım. Bardak ile şekil verme işlemi bittikten sonra merdaneyi ortadan kaldıralım ve bir tane fırın tepsisinin üzerine hafif şekilde yağlayalım. Fırının ayarını da 170 dereceye getirelim ve irmikli gül tatlısının şekillendirme aşamasına geçelim.

Oluşturduğumuz şekillerden 3 tanesini önümüze alalım ve kenar kısımları üst üste gelecek şekilde yerleştirelim. Ardından bu üç daireyi bir kerede rulo şeklinde saralım ve bir bıçak yardımı ile ruloyu ortadan ikiye keselim. Kestiğimiz hamurların düz kısımları alta gelecek ve gül deseni üstte kalacak şekilde fırın tepsisine dizelim. Geri de kalan tüm yuvarlakları aynı şekilde şekillendirdikten sonra fırına gönderelim ve ısınmış olan fırının içerisinde tatlıları kızarana kadar pişirelim.

Üst ve alt kısımları pişmiş olan irmikli gül tatlılarının üstüne soğuk olan şerbeti dökelim ve tepsinin üzerine bir tane daha tepsi yerleştirip tatlıyı dinlenmeye bırakalım. 15-25 dakika kadar dinlenen tatlıyı servis tabaklarına alalım ve yanında kaymak ya da dondurma ile servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }