{ "title": "İrmik", "image": "https://www.irmikhelvasi.gen.tr/images/irmik.gif", "date": "23.01.2024 04:35:52", "author": "Derya Erdoğan", "article": [ { "article": "İrmik, kelime olarak esasen buğday irmiğini işaret etse de mısır ve pirinç gibi tahılların ezilmesiyle elde edilen gıdalar için de mısır irmiği, pirinç irmiği isimleri karşımıza çıkmaktadır. Ancak tam tabiri ile durum buğdayının tavlandıktan ve yabancı cisimlerden arındıktan sonra uygun öğütme metotlarına göre öğütülmesi ile elde edilen bir gıda maddesidir. Buğdaylar botanik olarak 3 ana kategoride toplanır:
Durum buğdayı sert buğdaydır. Protein açısından oldukça zengin olan durum buğdayından elde edilen irmik başta tatlılar olmak üzere tek başına geniş bir kullanım alanına sahip olmasının yanında, makarnanın üretiminde de kullanılmaktadır.

İrmik Çeşitleri Nelerdir?

Standartlar gereği tane boylarına göre ayrılmaktadır.
Ülkemizde, üretiminden ambalaj ve pazarlanmasına kadar tüm aşamaları 2002/21 sayılı Türk Gıda Kodeksi tebliği ile düzenlenmiş ve denetlenen bir gıdadır.

İrmiğin Besin Değerleri Nasıldır?

Besin değeri son derece zengin olan durum buğdayından imal edildiği için aynı şekilde yüksek besin değerlerine haizdir. Protein, karbonhidrat, nişasta, fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum, çinko, tiamin, riboflavin, vitamin B6, nisaisin gibi öğeleri içerir En irmik, 100 gramı için ortalama 344 kalori enerji verir.
" } ] }