İrmik tatlısı; bilinen onlarca klasik tatlı tariflerinden farklı bir tat elde etmek isteyenler için ideal bir tariftir. İtiraf etmek gerekirse irmik tatlısı; diğer klasik ve pratik tatlı tariflerinin yanında bira sönük kalmıştır. Böyle olmasının başlıca sebebi; diğer tatlı çeşitlerinin (Baklava, tulumba, kazandibi, güllaç, vs.) uzun yıllar boyunca klasikleşmesi ve hatta bazılarının yöresel bir formata girerek meşhurlaşmasıdır. Fakat tüm tatlı tariflerinden bir yana; irmik tatlısı, sadece birkaç malzemeyle, mutfakta bulunan klasik gereçlerden başka hiçbir şeye ihtiyaç duyulmadan kolayca hazırlanabilen pratik bir tariftir. Bu nedenle; özellikle misafirlere özel bir ikramda bulunmak isteyen ev hanımları için son derece uygun bir tariftir. Bu kolaylığından dolayı; temel düzeyde mutfak bilgisi olanlar dahi irmik tatlısı hazırlamakta hiç zorlanmayacaklardır. İlk defa hazırlayacak olanlara küçük bir rehberlik olması adına; yazının devamında irmik tatlısı için gerekli malzemeler ve irmik tatlısı tarifinin adım adım hazırlanışı ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Kolay gelsin.
İrmik tatlısı için gerekli malzemeler
2 çay bardağı irmik
1 litre süt
3 yemek kaşığı Hindistan cevizi
1 paket vanilya
7 yemek kaşığı şeker
İrmik tatlısı tarifi nasıl yapılır?
İrmik tatlısı; her tatlı tarifinde olduğu gibi, bir şerbetin hazırlanması ve bu şerbetin diğer malzemelerle karıştırılarak soğutulması sonucu elde edilecektir. Fakat; irmik tatlısı tarifine başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin irmik tatlısı tarifine uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle; malzemeler kullanılacakları adıma göre gruplara ayrılmalı ve bu malzeme grupları bir arada el altında bulunmalıdır. İrmik ile süt; irmik tatlısının temel kısmını oluşturacağı için beraber kullanılacaklardır ve bir grup olarak ayrılır. Vanilya ve Hindistan cevizi de ileriki aşamalarda kullanılacağı için ayrı bir grup olarak bulundurulabilir. Geriye kalan tek malzeme olan şeker de zaten kısa bir süre içerisinde kullanılacağı için el altında tutulmalıdır. Malzemelerden ayrı olarak; irmik tatlısının şerbetini hazırlamak üzere kaynatma işlemine uygun bir kap, tencere vs. İle bir kek kalıbı, vb. Bir gerecin şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır.
Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra irmik tatlısı tarifine başlanabilir. Söylendiği gibi ilk olarak irmik tatlısının şerbet kısmı hazırlanacaktır. Bunun için; kaynatma işlemi yapmak üzere temin edilen tencereye 1 litre süt dökülür ve ocağa konarak ısınmaya bırakılır. Tabi ki bu süreçte arada sırada sütün karıştırılması gereklidir. Böylece süt daha hızlı ve daha iyi ısınır. Süt ağza sıcak gelecek bir dereceye kadar ısındıktan sonra da 2 çay bardağı irmik aynı tencereye boca edilir ve karıştırma işlemine devam edilir. Süt ve irmik; adından tahmin edileceği üzere irmik tatlısının iki temel aromasıdır. Yani bu iki malzemenin güzelce karışması ve homojen bir hal alması çok önemlidir. İrmiğin sütün için iyice çözünüp hazır olduğunun belirtisi de tencerede bulunan karışımın süt beyazından daha koyu bir tona geçmesi olacaktır. Bu ton elde edilene kadar tenceredeki irmik-süt karışımı özeli ve sabırlı bir şekilde karıştırılarak hafif ateşte ısıtılmalıdır.
Süt ve irmik yeterince karıştıktan sonra ise irmik tatlısında bir sonraki adıma geçilebilir. Bu adımda; şeker eklenerek irmik tatlısının, tatlı olacağı kısım gerçekleştirilecektir. Ateşte olan karışım hiç bozulmadan 7 yemek kaşığı şeker de bu kabın içerisine boca edilir ve karıştırılır. Yalnız burada verilen 7 yemek kaşığı şeker; tahmini bir miktardır. Eğer irmik tatlısını daha şekerli veya daha şekersiz yapmak isteyen veya herhangi bir sebepten dolayı farklı miktarda şeker kullanmak isteyen varsa, tabi ki kendi damak zevkine göre şeker ilavesi yapabilir. Eklenen şeker de irmik tatlısı için çok önemli bir kısım olduğundan; tıpkı ilk adımda olduğu gibi yeterince özenli ve sabırlı davranılarak şekerin tenceredeki irmik tatlısı karışımında iyice ısınması ve çözünmesi beklenmelidir. Burada şeker; sıcak ortamda bulunduğu için suda erir gibi değil de kendisi de değişime uğradığı için karışımın rengini değiştirerek eriyecektir. Sade şekerin kavrulmasından da bilindiği gibi şeker kavruldukça koyulaşır. Dolayısıyla tenceredeki irmik tatlısı da zamanla daha koyu bir tona bürünecektir. İrmik tatlısı; kahverengiye benzer bir tona girinceye kadar şekerle beraber karıştırma işlemine devam edilir. İstenen tona ulaştıktan sonra da irmik tatlısı tarifinde sonraki adıma geçilebilir.
Artık irmik tatlısının sıcak ortamda yapılması gereken adımları tamamlanmıştır. Dolayısıyla karışımın bulunduğu tencere ocaktan alınır. Bundan sonraki işlemlerde de daha ocak kullanılmayacaktır. Ocaktan alınan irmik tatlısı karışımına hiç soğutmadan bir paket vanilya da boca edilir ve yine bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla karıştırılır. Tenceredeki karışım sıvımsı bir kıvamda ve sıcak olduğu için, vanilyanın çözünmesi pek zor olmayacaktır. İrmik tatlısı homojen bir görünüm alıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Tahminen 2-3 dakika kadar karıştırıldıktan sonra da irmik tatlısı tarifinin sonraki adımına geçilebilir.
Bu adımda; önceden hazırlanmış olan irmik tatlısı kalıba dökülecektir. Bu işlem için kek kalıbı, fırın tepsisi, borcam, vs. Akla gelebilecek her türlü kap kullanılabilir. Önemli olan; sonradan irmik tatlısının kolayca kesilebilmesi ve tabaklara konabilmesidir. Ayrıca kullanılacak olan kabın da tabi ki bir güzel temizlenmesi lazımdır. Bu hazırlıklardan sonra; tencerede sıcak bir vaziyette bulunan irmik tatlısı; seçilen kaba dökülür. Kabın her yerinde yüksekliğin eşitliği önemli olduğu için; yine bir kaşık, vs. Gereç yardımıyla irmik tatlısının üst yüzeyi düzleştirilir. Böylece görsel olarak da daha güzel bir görüntü elde edilir. İrmik tatlısı anlatıldığı gibi kaba döküldükten sonra; 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi de göz kararınca eşit olacak şekilde irmik tatlısının üzerine serpilir. Burada verilen Hindistan cevizi miktarı da şekerde olduğu gibi tahminidir. Yani irmik tatlısının üzerini daha fazla süslemek isteyenler Hindistan cevizini daha çok kullanabilir, hatta başka soslar dahi kullanabilir. Tam tersini isteyenler ise hiç Hindistan cevizi koymadan bile irmik tatlısını hazırlamaya devam edebilir.
Hindistan cevizi de serpildikten sonra; sıcak durumda olan irmik tatlısı yarım saat kadar ılımaya bırakılır. Yarım saat beklendikten sonra da buzdolabına kaldırılır. Buzdolabında irmik tatlısının üzerinin kapalı olması tavsiye edilir. İrmik tatlısı tamamen soğuduktan sonra kaptan tabaklara alınır ve servis edilir.
İrmik tatlısı tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.