İrmik pastası; birçok kişi tarafından bilinen, özellikle ev hanımlarının misafirlere ikram etmek üzere sık sık tercih ettiği tatlı çeşitlerinden biridir. Temel aroması olarak adından anlaşılacağı üzere irmik kullanılır ve hazırlanış tarzı diğer tatlılar gibi son derece kolaydır.
İrmikli pastanın sık sık tercih edilmesinin bir diğer önemli sebebi ise tarifi hazırlamanın kısa sürmesi ve son derece sade işlemlerden ibaret olmasıdır. Yazının devamında da bu basit tatlı irmikli pasta için gerekli malzemeler ve irmikli pasta tarifinin hazırlanışından genel hatlarıyla bahsedilmiştir:
İrmik pastası için gerekli malzemeler
10-12 yemek kaşığı irmik
1 kutu süt (1 kg'lık standart kutu)
10-12 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı margarin
1 paket kakaolu bisküvi
İrmik pastası tarifi nasıl yapılır?
Yukarıdaki malzemeler hazırlandıktan sonra irmik pastası hazırlamak çok basit ve çok kısa birkaç işlemden ibarettir. Tarifi birçok yönüyle tipik bisküvi pastası tarifine benzemektedir. Daha önce bisküvi pastası yapmış olanlar irmik pastası yaparken de pek zorluk çekmeyecektir.
Miktarları verilen malzemeler temin edildikten sonra irmikli pasta tarifine başlanabilir. İlk aşama olarak irmikli pastaya tadını ve şekerini verecek karışımın hazırlanması gereklidir. Bunun için de tahmin edileceği üzere irmik-şeker-süt üçlüsünden oluşan bir karışım yapılacaktır. Kavurmaya uygun bir tencerenin içerisine 1 tatlı kaşığı margarin atılarak erimesi ve tencerenin tabanına dağılması sağlanır. Bundan sonra da sırası önemli olmamak üzere irmik, süt ve şeker de margarinin üzerine atılarak kavurmaya başlanır. Burada kavurma işleminin yeterli olup olmadığının ölçüsü; karışımın renginin koyulaşmasıdır. Sütün ve diğer unsurların ortak rengi; beyazdan daha koyu bir renk aldığı zaman irmik karışımı yeterince pişirilmiş demektir ve ocaktan alınması gereklidir.
İrmik pastası için gerekli olan tatlı kısım bu şekilde hazırlandıktan sonra kısım kısım kullanılacaktır. İlk olarak; temin edilmiş olan 1 paket kakaolu bisküvinin rahatça dizilebileceği bir kap alınır. Bunun için genelde borcam tercih edilse de karar tamamaen irmikli pasta hazırlayan kişiye aittir. Tarifin devamında ise borcam kullanıldığı kabul edilerek anlatılacaktır.
İrmik karışımının yarısı bu borcama dökülür ve yüksekliği her yerde eşit olacak şekilde dikkatlice dağıtılır. Yüksekliğin eşit olarak ayarlanması ve irmiğin düzgün bir şekilde dağıtılması çok önemlidir. Aksi takdirde tatlı asimetrik olacak; her bisküvide sos oranı farklı olacağı için irmikli pasta da istenen tatta olmayacaktır.
İrmik anlatıldığı gibi tabana yayıldıktan sonra; kakaolu bisküviler de sık ve düzgün bir biçimde bu irmiğin üzerine dizilir. Tıpkı yap-boz parçaları gibi borcam da muntazam bir şekilde dizilmeleri sağlanır. Arada boşluk bırakmamaya özen gösterilmelidir. Çünkü zaten kakaolu bisküvinin kenarların tırtıklar sayesinde soslar rahatça geçecek ve aralara dolacaktır. Gözle görülür bir boşluk bırakılması halinde ise irmik sosu aralara gereksiz miktarda dolacaktır.
Bisküviler de dizildikten sonra irmikli pasta için tek bir aşama kalmıştır. Bu aşamada da tahmin edileceği gibi bisküvilerin üzeri, irmik sosunun geri kalanıyla örtülecektir. Tıpkı tabana döküldüğünde olduğu gibi bu aşamada da irmik sosunun her yerde yüksekliğinin eşit olmasına ve muntazam bir şekilde yayılmasına dikkat edilmelidir. Artık irmikli pastanın taslağı hazırdır.
İrmikli pasta böyle hazırlandıktan sonra buzdolabına kaldırılı ve 2 saat kadar soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra ise tabaklara alınır ve üzerler istenen diğer soslarla süslenir. Burada hiçbir zorunluluk yoktur. İrmikli pasta hazırlayan kişi; Hindistan cevizi, fındık, ceviz vb. Akla gelebilecek her türlü sosu kullanabilir. Tabaklara konurken de kakolu bisküviler zaten kalıp halinde olacağı için; borcamda bir kesme işlemine gerek yoktur.
İrmikli pasta tarifi tamamlanmıştır ve servis etmeye hazırdır.