{ "title": "İrmik Mantolu Tatlı", "image": "https://www.irmikhelvasi.gen.tr/images/irmik-mantolu-tatli.gif", "date": "19.01.2024 22:43:30", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "İrmik mantolu tatlı, şerbetli tatlılar arasında en hafif olanı diyebiliriz. Tatlının üzerinde bulunan irmikler tatlıya ayrı bir lezzet verirken bir yandan da çıtırlık katmıştır. İrmik mantolu tatlı tatlımızı yaparken dikkat edilecek en önemli ayrıntı tatlının hamurudur. Ne cıvık ne de katı bir hamur olmamalı hamurun yumuşak olması ve parmak batırdığınız da iz bırakması gerekiyor.

İrmik Mantolu Tatlı Malzemeleri
Şerbeti için
Bulamak için
İrmik Mantolu Tatlı Nasıl Yapılır?

Hamur karıştırma kabına unu ilave edelim ve orta kısmını havuz misali açalım. Unun ortasına yoğurt, sıvı yağ ve kabartma tozunu ilave edip parmak uçlarımız ile yoğurmaya başlayalım. 6 dakika kadar yoğurduğumuz hamurun içerisine ceviz kırıntılarını ilave edelim ve birkaç dakika daha yoğurup hamuru dinlendirelim. Hamur dinlenirken biz de tatlının şerbetini hazırlamaya geçelim. Bunun için toz şekeri ve suyu çelik bir tencerenin içerisine alıp ocağın üzerine yerleştirelim.

Şerbeti orta ısıda 10 dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatalım. Hazırladığımız şerbeti soğuması için bir kenara kaldıralım. Hazırladığımız hamurdan ceviz iriliğinde parçalar kopartıp tezgâhın üzerine bırakalım. Ardından hamurlara oval şeklini verip irmiğe bulayalım ve yağlanmış fırın tepsisinin üzerine dizelim. Bütün hamurlara şekil verdikten sonra tepsiye fırına gönderelim ve 185 derecede yarım saat kadar pişirelim.

Pişmiş olan irmik mantolu tatlımızı fırından alalım ve ılıması için yarım saat kadar bekletelim. Ilık olan tatlının üzerine ılık şerbeti döküp tepsiyi sağa sola doğru hafif şekilde sallayalım.

Tatlının şerbeti kolay ve hızlı çekmesi için üzerine bir tepsi kapatalım ve 1-2 saat kadar tatlının şerbetini çekmesini bekleyelim. Tatlının şerbeti çektirilip soğutulduktan sonra servis tabaklarına alalım ve sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Not; Tatlının şerbetini dökerken ne tatlının ne de şerbetin çok sıcak ve çok soğuk olmaması gerekiyor. Her ikisinin de ılık olması bu tatlının püf noktasıdır.
" } ] }