{ "title": "İrmik Helvası Sütsüz", "image": "https://www.irmikhelvasi.gen.tr/images/irmik-helvasi-sutsuz.gif", "date": "21.01.2024 12:37:11", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "
İrmik helvası sütsüz, olduğunda da özellikle balık sofralarından sonra tatlı yerine yenilebilir. Protein bakımından zengin olan irmik, aynı zamanda enerji deposudur. Hazırlanması da diğer tatlı türlerine nazaran çok daha kolaydır. Yine irmik helvası birçok şekilde yapılabilir. Sütlü, pekmezli, şerbetli, tahinli ve ballı olarak değişen tarifleri bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olan bu tatlıyı çocukların beslenmeleri içinde öneriyoruz. Hazır tatlılara nazaran güvenilir olan bu tatlı misafir sofraları içinde idealdir. Saklama koşulları diğer tatlı türlerine göre daha basittir. Oda sıcaklığında 1 gün boyunca tazeliğini muhafaza edebilir. Yine buzdolabında 3 gün boyunca bozulmadan bekletilebilir.

İrmik helvası malzemeleri:
İrmik helvası yapılışı:

Derin bir cam kâsenin içerisine suyu ve şekeri koyalım. Malzemeyi karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım. Şeker iyice suyun içerisinde kaybolduğunda soğuk şerbetimiz hazırlanmış olur. Teflon bir tencerenin içerisine sıvı yağı koyalım ve yağ henüz ısınmamışken irmiği içerisine ilave edelim. Kısık ateş üzerine koyduğumuz irmiği aralıksız olarak tahta kaşıkla kavuralım. Bu işlemi irmiğin rengi kahverengi bir hal alana dek sürdürelim. İrmiğin rengi değiştikten sonra işlemi sonlandıralım. Ocağı kapattıktan sonra tencerenin içerisinde mevcut olan sıcaklık irmiği yakmasın diye karıştırma işlemini sürdürelim. Bu işlem esnasında yavaş yavaş soğuk şerbeti kavrulmuş olan irmiğe ilave edelim. Yine bu işlem sırasında karıştırmayı ihmal etmeyelim. İrmik helvasının son aşaması olan dinlenme kısmında irmik helvasını 10 dakika boyunca dinlendirelim. Sürenin sonunda kavrulmuş fıstığın yarısını helvaya katıp iyice karıştıralım. Servis edilecek kabın içerisine bir temek kaşığı yardımı ile şekiller vererek servis aşamasını tamamlayalım. Yine servis aşamasında bir diğer sunum olan küçük kâse içerisine doldurup ters çevirmek kaydı ile servis kabına boşalma seçeneği de kullanılabilir. Sunum öncesinde kalan fıstığı helvanın üzerine gelişi güzel serpelim. Bu harika tatlı dondurma ile de servis edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }