{ "title": "İrmik Helvası Nasıl Yapılır", "image": "https://www.irmikhelvasi.gen.tr/images/irmik-helvasi-nasil-yapilir.gif", "date": "21.01.2024 12:09:49", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
İrmik Helvası Nasıl Yapılır, günümüzde yapılması çok basit tatlılar arasında yer alan irmik helvası yapımının değişik birçok çeşidi vardır. Bunlar arasında sütlü, sütsüz, fındıklı, cevizli ve fıstıklı gibi çeşitlerini sayabiliriz. Genellikle irmik helvası hanımlar tarafından sütlü yapılanı daha makbuldür. Nedeni ise sütle yapılan irmik helvası su ile yapılan irmik helvasından daha da lezzetli bir hale gelir. İrmik helvası yapım aşamasında eritilmiş tereyağında sürekli karıştırılıp rengi değişene kadar kavrularak hazırlanır. Diğer tatlılara göre daha hafif olması ve fazla vakit almadan hazırlanması nedeni ile asırlardır yapılan geleneksel tatlılar arasındadır. Aynı zamanda nefis irmik helvası kandillerde de hazırlanarak tabak tabak konu komşuya dağıtılarak ikram edilen geleneksel bir tatlı tarifidir. Ayrıntılı bir şekilde irmik helvasının nasıl yapıldığını anlatmak için buyurun birlikte hazırlayalım.

İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeleri
Şurubu için
İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

İrmik helvası hazırlığımıza ilk olarak şurubunu hazırlayarak başlayalım. Uygun bir kabın içine 1 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı soğuk süt ve 1 adet karanfili ilave edip ocağa aldıktan sonra karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım ve sütü kaynama derecesine getirerek ocaktan alıp şurubu bir kenarda beklemeye bırakalım. Bu sırada şurubun içine attığımız 1 adet karanfili çıkartarak alalım. Daha sonra kapaklı teflon bir tavayı ocağa alarak içine 2,5 çorba kaşığı tereyağını ilave edip yağın erimesini sağlayalım. Eriyen yağın üzerine 1 su bardağı irmiği ekledikten sonra bir tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak irmiğin rengi hafif koyulaşıncaya kadar kavuralım.

İrmiğin kavrularak rengi döndükten sonra içine iri dövülmüş ceviz içi ve 1 çay kaşığı tarçın ilave ederek irmik helvamızı birkaç dakika kadar daha kavuralım. Ardından önceden hazırladığımız sütlü şurubu kavrulmakta olan irmiğin üzerine yavaş yavaş karıştırarak dökelim ve irmiğin şurubu çekmesi için kısık ateşte birkaç taşım kaynatarak ocağın altını kapatalım. İrmik helvamızın daha lezzetli olması için demlenme esnasında helvanın üzerine kâğıt havlu sererek tencerenin kapağını kapatalım ve tencereyi bir sofra beziyle sarararak irmik helvamızı 10 dakika kadar bu şekilde demlenerek dinlenmesi için bekletelim. Ardından hazır hale gelen irmik helvamızı istediğimiz kaşık kaşık lokmalar şeklinde veya küçük bir kâse yardımıyla ters çevirerek servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }